Mulți oameni în vârstă s-au trezit că, după ce au investit bani, deloc puțini, în locuințele aproape dărâmate, racolându-le și la curent sau alte utilități, se văd în postura de a-și lua bagajele și a pleca.

Încearcă să le cumpere de ani buni

Mulți au sperat că vor putea transforma chiria într-o rată, astfel încât să poată deveni proprietari. S-au lovit de răspunsuri precum: „Instituţia noastră urmează să analizeze oportunitatea şi legalitatea privind înstrăinarea imobilelor aflate în proprietatea Statului Român, urmând a vă înştiinţa ulterior”, unele datând de ani buni.

Acum, acești oameni se trezesc că trebuie să dea de trei ori mai mult pe chirie. Oameni care au de plătit și utilitățile, dar și medicamente, nu puține, ei fiind, în marea lor majoritate, vârstă.

Ce spune Primăria

Primarul din oraș, Ilie Bolojan, declară că majorarea explozivă era de aşteptat. „De aproape 12 ani, din 2007, chiriile nu au mai fost modificate. S-a ajuns la nişte preţuri de chilipir, mult sub piaţă, care duceau la proastă îngrijire a clădirilor”, motivează edilul.

Municipalitatea s-a trezit că multe apartamente închiriate sunt în clădiri cu faţade deteriorate, iar oraşul trebuia să plătească pentru cota parte din costul reabilitării lor. „La ce chirii încasa oraşul, cheltuielile cu reabilitarea faţadelor nu se amortizau nici în 50 de ani”, spune primarul.

Edilul susţine că, fie ele şi majorate, chiriile oraşului sunt în continuare „la jumătate faţă de preţul de piaţă”. Recunoaște însă faptul că, treptat, odată cu reabilitarea faţadelor şi a interioarelor, ar putea fi majorate aproape de nivelul pieţei: „Treptat, acolo trebuie să ajungem”.

De vânzare

Cum peste 710 de locuinţe provin din fondul de stat şi ani întregi a existat o incertitudine cu privire la retrocedarea lor către foştii proprietari, atât Primăria, cât şi chiriaşii le-au întreţinut doar cât să nu se dărâme. În acest context, municipalitatea nu exclude varianta scoaterii lor la vânzare, într-un final.

„Nu e o afacere să le gestionezi. Dacă de interior se ocupă chiriaşul, exteriorul şi părţile comune cad în sarcina Primăriei, ceea ce costă. Atunci, mai bine le vinzi, iar proprietarii le întreţin cum trebuie”, spune şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa.

Vânzarea caselor este însă o perspectivă îndepărtată. „Locuinţele care nu au fost revendicate vor intra în proprietatea oraşului, dar procedura de transfer este în dezbatere publică. Probabil în toamna aceasta vom şti mai multe, iar apoi vom putea face intabularea lor”, spune directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

Vânzarea se anunţă în defavoarea chiriaşilor, majoritatea pensionari ori cu venituri minime pe economie. „Nu există nicio prevedere legală care să dea chiriaşilor dreptul de preemţiune, cum a fost în cazul Legii locuinţei 114/1996. Când se va lua decizia vânzării, imobilele vor fi evaluate şi scoase la licitaţie”, spune Florea.