Statuia lui Decebal de la Dunăre stă azi pe același podium de onoare cu Statuia Libertății, cu Iisus din Rio sau Colosul din Rhodos. Este amplasată la Cazanele Dunării, în regiunea cea mai spectaculoasă, unde apele repezi ale Nerei se varsă în marele fluviu.

Recorduri rare pentru România

Înalt de 55 de metri, chipul lui Decebal din piatră reprezintă cea mai înaltă statuie de acest gen din Europa și este cu numai 6 metri mai mică decât celebra statuie a Libertății din America.

Văzută de pe apă, statuia lui Decebal pare un paznic de neînvins. A fost sculptată într-un colț de stâncă uriaș, cumpărat de prof. Iosif Constantin Drăgan de la autoritățile locale. La realizarea ei au lucrat 12 arhitecți și zeci de muncitori timp de 10 ani. A fost un efort fizic și financiar colosal pentru anii 1990.

Toate uneltele, târnăcoapele și bormașinile masive, au fost aduse pe apă. S-a defrișat cu greu bucata de munte aleasă de prof. Drăgan și au fost mai întâi îndepărtate toate straturile de rocă instabile, care puneau viața oamenilor în pericol.

Nici viperele nu erau de neglijat, pentru că este o zonă în care aceste reptile sunt la ele acasă. S-au folosit sute de kilograme de dinamită, iar toate operațiunile de manevrare a schelelor au fost de o dificultate sporită. Dar statuia impunătoare reprezintă azi una dintre mândriile noastre naționale.

Un miracol că nu au existat victime!

La chipul lui Decebal s-a lucrat uneori în condiții inumane. Au fost dinamitate 6000 de metri cubi de rocă, iar lucrătorii au fost nevoiți să se cațere pe funii în cele mai inaccesibile locuri ale stâncii pentru a da formă statuii. Au fost și accidente, câțiva muncitori și arhitecți au căzut de la o înălțime considerabilă, dar nimeni nu și-a pierdut viața.

Din păcate, sculptura este realizată doar în proporție de 60%, pentru că finanțatorul ei a decedat, iar autoritățile locale nu pot interveni asupra unei proprietăți private. Realizarea ei, chiar și în stadiul actual, l-a costat pe prof. Drăgan aproximativ un milion de dolari. Iar pentru ultimele finisări este nevoie de o sumă aproape la fel de mare.

După estimările arhitectului care a condus lucrările, sculptorul Florin Cotarcea, ar mai fi nevoie de 7 ani de muncă și de aproximativ 700.000 de euro pentru finalizarea statuii.

foto: Libertatea pentru femei