Praful din casă este toxic!

Nu lăsa praful să se adune pe sub mobilă sau prin ungherele casei. Este mult mai periculos decât credeai. Cercetătorii de la Universitatea ”George Washington” din SUA au analizat mostre de praf din gospodăriile din toată țara și au descoperit că acesta conține 45 de substanțe deosebit de periculoase, multe dintre ele cu potențial cancerigen. Praful adună noxele din trafic, substanțele poluante din atmosferă și tot felul de alergeni care atacă sistemul respirator, plămânii, inima și imunitatea organismului. Aspiră casa cât mai des!

Obsesia parfumurilor de interior

Încearcă să folosești mult mai rar parfumurile de casă, care promit să împrospăteze aerul și să răspândească o aromă plăcută în toate camerele. Deși au avantajele lor, au și dezavantaje mari pentru sănătate. Lumânările parfumate, spray-urile sau difuzoarele cu parfum de casă conțin, în marea lor majoritate, ftalați care, cu timpul, acționează asupra sistemului endrocrin și hormonal. Este mult mai indicat să folosești uleiuri esențiale naturale și fructe sau flori proaspete pentru a parfuma casa.

Chimicalele din casă se ascund și în obiectele de plastic

Toate caserolele, castroanele, cănile sau cutiile din plastic pe care le folosești la bucătărie sunt un potențial pericol, mai ales cele reutilizabile și cele pe care le folosești în cuptorul cu microunde. Când sunt încălzite, recipientele din plastic emană o substanță denumită BPA, care poate favoriza apariția cancerului și a bolilor endocrine.

Folosești clorul prea des

Dintre chimicalele din casă pe care le folosește aproape toată lumea, clorul este unul controversat. Te ajută foarte mult la curățenie și combate mucegaiul, scoate tot felul de pete și omoară o serie largă de microbi și bacterii. Dar nu îl folosi în exces și, mai ales, nu îl folosi în cadă sau în cabina de duș. Folosește-l mult mai rar, numai când este necesar, și protejează-ți fața și mâinile.

Tapițeria s-a învechit de mult

Oricât de mult ți-ar plăcea patul sau fotoliile cumpărate acum 20 de ani și oricât de bine ai crede tu că poți curăța tapițeria, materialul absoarbe praf, mizerii și substanțe nocive pentru sănătatea ta. În plus, tapițeria mobilelor mai vechi este tratată cu substanțe ignifuge care sunt, totuși, periculoase pentru plămânii tăi.

În casa ta nu sunt plante?

Mai rar să găsești o casă în care nu sunt deloc plante, dar există! Nu toată lumea are timp să le îngrijească și să se ocupe de plante, dar ele aduc un beneficiu major sănătății. Numeroase flori la ghiveci, precum dracaena, crinul păcii, limba soacrei, ficusul sau orice altă plantă decorativă cu frunziș bogat devine un adevărat aspirator de praf și alergeni și curăță aerul din casă. Ele combat chimicalele din casă și îți protejează sănătatea!

sursa foto: Shutterstock