Confecționarea ceramicii de Horezu este un meșteșug unic, tradițional, ce aparține județului Vîlcea.

De la ciuhurez la Horezu

Orasul Horezu este atestat documentar într-un hristov aparținând domnitorului Vlad Călugărul din anul 1487, care pomenea de satul Hurez.

Denumirea actuală provine de la numele de „ciuhurez”, pasăre asemănătoare bufniței care populează pădurile din jur.

La realizarea obiectelor, lucrează atât bărbații cât și femeile, munca flor fiind divizată.

Bărbații sunt cei care se ocupă cu lutul și toate procesele prin care trece până ajunge să devină materie primă bună de lucrat.

Femeile sunt cele care se ocupă de decorarea obiectelor de ceramică de Horezu.

Cocoșul, simbolul dominant

Un simbol dominant în pictura vaselor de Horezu este cocoșul.

Alături de el mai întâlnim și  stele, șerpi, copaci, oameni, flori, pești, spirala dublă, linia dreaptă, linia ondulată. Dar și frunza, brâul, soarele, spicul, pomul vieții și coada de păun.

Cocoșul este vestitorul zilei, cel care anunță victoria soarelui asupra întunericului, este un simbol al măsurării timpului, cel care îndeamnă oamenii la voioșie, protejează de necunoscut.

ceramica horezu

Elementul decorativ spirala pictată pe vasul ceramic  simbolizează vârtejul vieții.

Bradul sau creanga de brad se regăsește și pe fațadele caselor de aici, nu doar pe vasele de ceramică.

Motivele sunt grupate circular, dispuse concentric pornind de la un element central, și grupate radial, în care elementele sunt așezate în forma unei stele.

Există și două culori specifice zonei pentru decorarea ceramicii: roșul și galbenul de Horezu. Mai sunt folosite la decorare culori vii precum portocaliul, verdele, albastrul, dar și maro închis.

Un meșteșug păstrat din strămoși

Olarii de aici au păstrat tradiția meșteșugărească de mii de ani, de la străbuni. Fiecare obiect este unic în felul său.

Odată pătruns pe teritoriul orașului vei deveni fascinat de multitudinea creațiilor meșterilor locali. Toate frumos expuse și gata de luat acasă.

Fiecare vas spune o poveste despre ceea ce ne înconjoară, elementele ddecorative sunt inspirate din viața reală. Unele elemente au denumiri sugestive precum Arborele Vieții, Calea Rătăcită sau Drumul Pierdut, Pasărea sau Pomul Cunoașterii.

Cum se spune popular ne aflăm într-o permanentă legătură cu pământul, căci din el ne tragem și într-acolo ne vom îndrepta.

Sursa Foto