Cu greu se poate stabili o clasificare pentru cele mai vechi biserici din România. Datele istorice sunt de cele mai multe ori confuze și insuficiente. Dar avem o listă bogată cu lăcașuri vechi care sunt acum protejate de comunitățile locale și toate sunt unice prin arhitectura lor, prin istoria și podoabele lor de preț.
Cea mai veche biserică de lemn se află la Putna
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2021/10/1024px-Putna_biserica_veche1.jpg)
România are peste 1400 de biserici din lemn vechi, iar cele mai multe sunt ridicate în Transilvania, peste 650. Dar cea mai veche biserică din lemn, după unii istorici și după studiile realizate cu ajutorul specialiștilor din Suedia, se află în Moldova, la Putna. Ea a fost ridicată în anul 1346 în satul Volovăț, de către Dragoș Vodă, întemeietorul principatului Moldovei, venit aici din Maramureș.
Biserica a fost construită din piloni de lemn, cu un acoperiș acoperit cu solzi de lemn în patru ape. Nu are turle, dar are două cruci din fier împodobite cu raze. Biserica a fost prețuită în mod deosebit de moldoveni și de localnici, fiind ctitoria lui Dragoș Vodă, iar legenda spune că ar fi fost și necropola domnitorului.
Ștefan cel Mare a mutat lăcașul în Putna, în județul Suceava, să fie sălaș de închinare pentru primii călugări aduși aici să ridice faimoasa mănăstire. Biserica veche a mai căpătat, pe la 1700, o catapeteasmă din lemn ornamentată cu viță de vie și struguri, un vechi simbol folosit adesea în iconografia rămânească pentru sângele și sacrificiul lui Iisus.
Biserica veche din lemn, așezată acum lângă cimitir, a rămas neschimbată, chiar dacă mănăstirea Putna a trecut prin mai multe schimbări de-a lungul secolelor.
Rotonda din Geoagiu, monument unic
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2021/10/Capela-Geoagiu-680x1024.jpg)
Capela rotondă din Geoagiu este, fără doar și poate, una dintre cele mai vechi biserici din România păstrată intactă. Se poate vizita și azi, deși puțini turiști îi cunosc istoria. Este un monument unic în țara noastră și s-a păstrat în forma lui inițială, cu foarte puține intervenții de-a lungul timpului.
Biserica a fost construită din cărămidă romană recuperată de la un alt sit și pietre de râu. Ea a fost ridicată la finele secolului al XI-lea de familia nobiliară Ákos, care stăpânea zona Geoagiu la acea vreme.
Cu toate acestea, există o legendă care spune că lăcașul ar fi fost ridicat de un grup de cruciați veniți de la Ierusalim și apoi consolidat de familia Akos. Astăzi, rotonda se află în curtea unei tabere pentru copii, unde se mai găsește o altă biserică medievală, construită în stil gotic în secolul al XVI-lea.
Frumoasa biserică din Densuș, Hațeg
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2021/10/cele-mai-vechi-biserici-din-Romania-Densus-1024x751.jpg)
Județul Hunedoara este bogat în locuri și atracții inedite și se poate lăuda, pe bună dreptate, cu cea mai veche biserică din piatră în care se mai țin și azi slujbe. Biserica din Densuș, nu doar că este foarte veche și are o istorie bogată, dar are și o formă deosebită, poate chiar unică în lume. Istoricul Constantin C. Giurescu menționa că ar fi fost ridicată la începutul anilor 1200 și, probabil, sfințită la 1280.
Unele legende locale, dar și unele dovezi rămase în piatră, arată că ar fi fost ridicată pe locul unui vechi altar dacic, închinat lui Marte. Aflată atât de aproape de Sarmisegetuza Regia, biserica din Densuș pare că vină din alt spațiu religios, cu certe influențe antice.
Dacă toate bisericile noastre au altarul orientat către răsărit, biserica de piatră de lângă Hațeg are altarul orientat către sud. Totodată, ea are un naos pătrat, sprijinit de patru stâlpi masivi din piatră de râu, adusă de la Sarmisegetuza.
Dacă ai ocazia să o vizitezi, caută icoana lui Iisus copil, îmbrăcat în costum popular și vei rămâne fermecată de simplitatea și frumusețea ei. Pictura murală, grav deteriorată, se mai păstrează pe alocuri și se pare că a fost realizată de ucenicii lui Ștefan, primul mare zugrav de biserici din Țara Românească.
foto: Wikipedia
Citeşte şi despre Domul din Milano, Bazilica San Marco din Veneţia şi Basilica Sfântul Petru din Roma!