Te trec fiorii numai când te gândești că un copil dulce de numai 6 ani poate intra în comă în timpul unei operații de apendicită. Dar acest copil, o fetiță pe nume Elaine Esposito, a deținut decenii de-a rândul unul dintre cele mai triste recorduri din lume. Ea a rămas în comă timp de 37 de ani.

37 de ani de comă de la o apendicită

Tragedia din familia americanilor din Chicago a început în 1941. Elaine a intrat în operație, dar și-a pierdut simțurile, percepția și cunoștința. A rămas un trup inert, alimentat de câteva aparate rudimentare care îi pompau aer în plămâni și hrană lichidă în stomac.

În pofida previziunilor sumbre ale medicilor, fata a continuat să trăiască în stare vegetativă încă 37 de ani, 3 luni și 20 de zile. Dragostea și sacrificiul părinților a ținut-o în viață, chiar dacă ea nu a dus o viață cu adevărat. Dar cu fiecare clipă ce trecea, părinții încercați de o grea suferință se rugau și sperau ca fetița lor să se trezească.

Coma diabetică a bătut cele mai triste recorduri din lume

Elaine a stat în comă 37 de ani, dar o altă tânără din America a supraviețuit mult mai mult în stare de inconștiență, pe un pat de spital. Edwarda O´Bara a intrat la adolescență în comă diabetică și a trăit așa, fără să știe de ea, timp de 42 de ani. Le-a supraviețuit inclusiv părinților care au murit înaintea ei, măcinați de durere și de speranțe deșarte.

Edwarda a murit în 2012, după ce povestea ei s-a răspândit în întreaga lume și a fost adesea denumită în presă Albă ca Zăpada. Coma diabetică s-a instalat după ce injecția cu insulină nu și-a făcut efectul, iar tânăra, elevă de liceu pe atunci, a ajuns la spital cu dureri groaznice. Pe când era conștientă încă, ar fi rugat-o pe mama ei cu voce stinsă să nu o părăsească niciodată. Iar mama ei a rămas lângă ea zi de zi.

O tragedie greu de cuprins!

Și în România există, din nefericire astfel de recorduri. Poate că nu la fel de lungi, dar la fel de dureroase. În 2002, o tânără din Timiș care urma să se căsătorească s-a prăbușit din senin și a intrat în comă. Trei ani de zile a fost vegheată de mama ei care mergea zilnic să o spele, să îi dea de mâncare și să îi vorbească.

Maseurul spitalului venea periodic să îi maseze mușchii slăbiți. Viitorul ei soț venea și el zilnic să fie alături de ea și a continuat să meargă întotdeauna de sărbători, cu speranța că se va întâmpla o minune divină. Și fetița lor se ruga zilnic ca mami să se trezească, dar soarta nu a vrut să fie de partea lor.

sursa foto: Shutterstock

 

Citește și: Prințesa Diana avea un simț al umorului greu de potolit. Uite ce supriză i-a făcut prințului William când a împlinit 13 ani.