Verde… de otravă

Când spui arsenic te gândești imediat la una dintre cele mai puternice otrăvuri cunoscute. A fost o vreme când renumitul verde de Paris, un compus al arsenicului, făcea victime printre soții geloși și femeile înșelate. Dar frumoasa culoare verde a arsenicului a fost folosită și în industria modei.

Chimistul suedez Karl Scheele a inventat o nuanță de verde deosebit de atrăgătoare, folosind arsenic. Bineînțeles, la vremea respectivă, prin anii 1770, toxicitatea acelui pigment nu era cunoscută și a fost folosit la vopsirea materialelor timp de aproape 100 de ani.

Nu se știe câte victime a făcut, pentru că nu se știa cât erau de periculoase hainele vopsite cu arsenic, dar în mod cert a scurtat viața multor femei care doreau doar să fie la modă.

Crinolinele, printre cele mai ”arzătoare” tendințe în modă

Rochiile largi, menită să contureze o siluetă de viespe pentru orice femeie, oricât de plinuță era, se purtau pe crinolină, să aibă forma elegantă de clopot. Pe cât de atrăgătoare, pe atât de periculoase erau! Numai în Anglia, în anii 1850 – 1860, 3.000 de femei au murit în flăcări din cauza rochiilor lor largi care au luat foc de la șemineu sau de la lumânări.

Mătasea lucioasă se aprindea rapid și biata victimă devenea o torță în câteva minute, murind în chinuri groaznice. Din cauza fiarelor și a corsetului pe care le avea crinolina, nici nu putea fi dezbrăcată la timp și salvată.

Sinistru de faimos a rămas în istorie incendiul din biserica închinată lui Iisus, din Santiago, Chile. În câteva minute, câteva zeci de crinoline au luat foc de la lumânări și peste 2000 de oameni au murit arși de vii în biserică, în anul 1863. Istoricii estimează că, spre sfârșitul anilor 1800, când erau la modă crinolinele, peste 40.000 de femei din toată lumea au murit din cauza lor.

Corsetul, talie de viespe cu prețul sănătății

Nu în ultimul rând, să amintim de durerile și chinurile incredibile pe care multe femei le suportau, prin secolele XVII – XVIII, din cauza corsetului. A fost una dintre acele tendințe în modă care a supraviețuit mult timp, fiind strâns legată de vanitatea și senzualitatea feminină. Dar frumusețea și talia subțire se plăteau cu un preț exagerat.

Între chingile de fier ale corsetului, femeile abia puteau să respire și vorbeau din vârful buzelor. Organele interne vitale, precum rinichii sau ficatul, erau presate de pereții abdomenului, iar plămânii nu mai primeau suficient oxigen.

Coloana avea de suferit, iar femeile în crinolină și corset se mișcau ca niște roboți, incapabile să se aplece. Nu este exclus ca bietele victime să fi avut câteva coaste fisurate, iar ținuta creștea simțitor riscurile de accidente.

sursa foto: 123rf.com