”Majoritatea dietelor dau rezultate rapide pentru că sunt foarte restrictive. O astfel de dietă recent apărută în mediul online este Dieta Daneză, care promite pierderea a 10-20 de kg în doar 13 zile și este foarte strictă, mesele însumând doar 600 de calorii pe zi. Tot aici putem menționa dietele în care se exclud anumite grupe alimentare – de exemplu, dieta Dukan și dieta Ketogenică, dietele disociate, dietele bazate pe sucuri sau pe un număr foarte redus de calorii, etc.

 

Aceste diete nu doar că reprezintă o soluție care e temporară (între 80 și 90% din persoane ajung la greutatea inițială în decurs de cinci ani), dar ele pot avea consecințe negative și asupra sănătății pe perioade mai lungi. Printre efectele negative ale dietelor restrictive se numără: aportul inadecvat de nutrienți, deficiențele alimentare, ciclurile repetate de slăbire și îngrășare (care pot fi mai dăunătoare decât excesul ponderal în sine), tulburări de comportament alimentar, dificultăți de concentrare, stări de oboseală, deshidratare, slăbirea imunității, afecțiuni renale și intestinale, și lista poate continua. De asemenea, dietele au un lucru în comun: lista cu alimente „bune” (sau permise) și cu alimente „rele” (sau interzise), ceea ce reprezintă o abordare greșită. O astfel de etichetare în alb sau negru a alimentelor creează o relație negativă cu alimentele „interzise”, care la rândul ei va genera o stare de vinovăție legată de consumul anumitor alimente și astfel va fi afectată și sănătatea emoțională”, spune Simona Dumitrescu, specialist în nutriție Bodyshape Transformation Center.

 

Astfel, când vine vorba despre dietele-minune, mai bine ignoră promisiunile lor și consultă un specialist care îți poate concepe un plan de slăbire personalizat, prin care să slăbești sănătos, fără să mai existe pericolul să te îngrași la loc.

 

Reține că fiecare persoană e diferită și ce a funcționat pentru prietena ta nu e obligatoriu să funcționeze și la tine. În plus, în urma ueni diete restrictive, te poți alege cu probleme de sănătate din cauza privării organismului de anumiți nutrienți.

 

Opinia specialistului

Poza Simona Dumitrescu_transparent

”Dieta perfectă nu există” – Simona Dumitrescu, nutriționist Bodyshape Transformation Center (www.bodyshapetransformation.com)

 

Pentru a avea o scădere în greutate sănătoasă, fără înfometare și ușor de menținut, trebuie identificate greșelile din alimentație și corectate, astfel încât să se formeze obiceiuri alimentare sănătoase pe termen lung. Trebuie să reții că dieta perfectă nu există, iar tu nu ești identică cu prietena ta. Fiecare sunteți diferite și aveți nevoi diferite. O dietă ar trebui să fie ușor de ținut pe termen lung, să fie plăcută, variată și în cantități adaptate fiecărei persoane în parte. Un nutriționist te poate ajuta să găsești soluția optimă pentru tine, să slăbești controlat și să ai o alimentație echilibrată, care ar trebui să fie bogată în fructe, legume, nuci, pește, cu cantități moderate de alcool și lactate și săracă în carne roșie și în alimente procesate.

 

 

Foto: Shutterstock