Iată câteva dintre cele mai stranii schimbări care se manifestă după naștere. Majoritatea femeilor se confruntă cu ele și cele mai multe își dau seama abia după câteva luni sau după un an de când au născut.

După naștere, ai nevoie de o măsură în plus la pantofi

Toate femeile care au adus pe lume un bebeluș știu că picioarele cresc în timpul sarcinii. Ligamentele se întind susținând o greutate în plus și nu este deloc ușor să te mai încalți cu pantofii subțiri cu toc pe care îi purtai înainte.

Medicii au analizat acest fenomen și au constatat că, de obicei, talpa picioarelor crește doar după prima sarcină cu 2 până la 10 mm. Peste 70% dintre femei sunt afectate de acest fenomen.

Multe femei încă mai simt bebelușul în burtică

După naștere, timp de câteva luni, multe femei încă mai simt loviturile înfundate pe care le primeau de la bebelușul lor pe când era în burtică.

Acest lucru se datorează faptului că uterul continuă să se contracte, dar și faptului că multe mame tinere au probleme cu digestia și cu stomacul după prima sarcină.

Fenomenul se poate prelungi până la un an sau doi, după spusele unora dintre mamele tinere.

Culoarea ochilor și a părului se schimbă

Dereglările hormonale din timpul sarcinii afectează și procentul de melanină din corp. Astfel că, în decurs de câteva luni, culoarea părului poate deveni mai deschisă, iar după naștere multe femei capătă fire albe.

În plus, se pare că este afectată și culoarea ochilor care, de asemenea, devine mai deschisă.

Gusturile se schimbă și ele

Nu mai este niciun secret că o sarcină poate să îți modifice preferințele culinare. Multe femei încep să mănânce mai sărat și mai picant, altele mai dulce.

Cercetătorii pun și aceste schimbări pe seama dereglărilor hormonale care schimbă și stările emoționale, și dorințele, și reacțiile corpului la frig sau la căldură.

După naștere, transpiri mai mult

Tinerele mame sunt surprinse să constate că, multă vreme după naștere, încep să transpire mai mult. Pentru majoritatea, această schimbare se va menține pentru tot restul vieții.

Unele femei devin alergice la soare, la anumite alimente sau la medicamente

Chiar dacă sunt puține studii în acest sens, s-a constatat că multe femei capătă o sensibilitate mai mare la anumiți alergeni. Unele devin alergice la praf, la polen, la lumina soarelui, altele la anumite alimente sau la parfumuri și cosmetice.

În timpul sarcinii, sistemul imunitar suprimă tot felul de reacții pentru a face mai ușor de suportat sarcina de către mamă. După naștere, acest ”mecanism” de apărare încetează să mai funcționeze, iar corpul începe să reacționeze neașteptat la stimuli. Sistemul imunitar se schimbă și multe femei devin alergice la alimente sau factori care nu le deranjau înainte.

foto: 123rf.com