Află care sunt cele mai bune alimente care întrețin sănătatea creierului. Ca și corpul, creierul are nevoie de combustibil, care poate fi obținut din alimente benefice creierului.

Unul dintre cele mai bune alimente care întrețin sănătatea creierului este cacaoa. Consumul de ciocolată neagră este bun pentru creier, datorită flavonoidelor. Acești compuși acționează ca antioxidanți și ajută la conservarea celulelor stem ale creierului. Ajută, de asemenea, la combaterea inflamației cronice, care poate provoca boli legate de gândire și memorie. În plus, cercetările au arătat că flavonoidele susțin hipocampul, care este o parte a creierului implicat în memorie și starea de spirit. Chiar dacă alegi o variantă de ciocolată sănătoasă, consum-o cu moderatie, aproximativ un pătrățel sau două în fiecare zi.

Citește și: Vitamine și minerale esențiale – cum le obții din surse naturale

Cele mai bune alimente care întrețin sănătatea creierului: Fructe și legume colorate

Consumă cât mai multe legume și fructe colorate. Acestea au numeroase efecte benefice în organism. În plus, îmbunătățesc și sănătatea creierului. Include în dieta ta sfecla, mazărea, legumele cu frunze verzi (salata, spanac etc.), morcovii și ardeii. Au cantități mari de antioxidanți. Acești antioxidanți sunt pigmenți naturali care dau acestor fructe și legume culorile lor.

Antioxidanții sunt buni pentru creier, deoarece pot proteja învelișurile celulelor creierului de daunele provocate de radicalii liberi, molecule toxice care provoacă inflamație. Frunzele verzi și fasolea roșie oferă, de asemenea, acid folic, care este benefic în producerea mesagerilor chimici din creier. Aceștia sunt esențiali pentru gândirea și starea de spirit.

Pește gras hrănește creierul

Consumul de pește gras, cum ar fi macrou, somon, sardine sau păstrăv, cel puțin o dată pe săptămână, poate încetini declinului cognitiv și la scăd riscul de a face Alzheimer, potrivit cercetărilor. Acest lucru se datorează faptului că acestea sunt bogate în acizi grași omega-3, în special acidul docosahexaenoic (DHA), care joacă un rol în menținerea sănătății creierului.

În plus, DHA luptă și împotriva inflamației cronice care poate deteriora celulele creierului, ceea ce duce la declinul cognitiv. Pe lângă peștele gras, poți obține cantități bune de acizi grași omega-3 din alimente cum ar fi semințele de chia, semințele de in, cânepă și nuci.

Citește și: Omega 3 la copii – ce beneficii are acest acid gras pentru copilul tău

Cele mai bune alimente care întrețin sănătatea creierului: Cereale integrale

Creierul preferă glucoza, care poate fi obținută cel mai ușor din carbohidrați. Fără glucoză suficientă, s-ar putea să simți că ai ”ceață de creier” și să-ți fie greu să te concentrezi. În locul carbohidraților rafinați, cum sunt zahărul sau făina albă, optează pentru cereale integrale: făina integrală, secară integrală, orezul brun și quinoa. Cerealele integrale conțin fibre și te ajută să-ți controlezi nivelul de zahăr din sânge. Creșterea bruscă și scaderea zahărului din sânge pot dăuna capacității celulelor de a absorbi glucoza.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com