Aportul caloric și nutrienții esențiali sunt importanți când alegi un aliment. Dar și momentul zilei în care îl consumi este foarte important. Conform ultimelor studii, anumite alimente considerate sănătoase și bune au beneficii mai mari pentru organism dacă sunt consumate la timpul potrivit. Iată când este bine să consumi alimentele preferate.
Ciocolata neagră
Mic dejun: câteva pătrățele de ciocolată neagră dimineața, eventual după micul dejun îți dau energie și te ajută să asimilezi mai rapid antioxidanții care încetinesc procesele de îmbătrânire.
Dacă ai mâncat deja dimineața ciocolată, nu mai consuma și după amiază, deoarece se transformă imediat în depozite de grăsime și zahăr, pentru că depășești cantitatea de 25g recomandată zilnic.
Carnea
Prânz: cea mai bună perioadă a zilei să consumi carne este prânzul. Carnea este o sursă excelentă de fier, magneziu și proteine, care ajută la dezvoltarea celulelor. Fierul ajută la o mai bună oxigenare a organismului. În plus, carnea îți dă mai multă forță, putere, combate astenia, oboseala și susține imunitatea.
În general, o porție de carne se digeră în 5 ore, de aceea este recomandat să eviți consumul de carne la cină.
Nucile
Mic dejun: nucile sănătoase, crude, sunt recomandate dimineața, aproximativ 30g pe zi. Ele au beneficii uimitoare asupra circulației sângelui, asupra digestiei și creierului.
Nucile sunt bogate în grăsimi, așa că este mai bine să eviți să le consumi seara, la cină.
Pastele
Prânz: masa de la mijlocul zilei este cel mai potrivit moment să mănânci paste din grâu dur. Acestea sunt bogate în fibre și îți dau o senzație de sațietate, iar indicele glicemic scăzut ajută la menținerea unei concentrații reduse în sânge.
Ferește-te să mănânci paste cu sos și carne seara, la cină, pentru că au un conținut ridicat de grăsimi și proteine care se depun imediat.
Când să consumi anumite fructe și legume
Portocalele
După masă: portocalele ajută digestia, stimulează metabolismul și au un efect tonic asupra organismului, de aceea este mult mai bine să le mănânci drept gustare după amiaza, să îți dea energie și să ajute digestia mâncărurilor mai grele de la prânz.
Nu consuma niciodată portocale sau suc de portocale dimineața devreme, la micul dejun, deoarece stimulează secreția gastrică pe stomacul gol și pot provoca dureri și iritații neplăcute.
Dovlecei
Cina: dacă îți plac aceste legume, mai ales făcute la grătar, este bine să le consumi la cină alături de alte alimente ușoare. Dovleceii, pe lângă celelalte beneficii pe care le au pentru organism, sunt bogați în fibre care curăță sistemul digestiv seara și te ajută să elimini mai ușor grăsimea și zahărul cumulate de la alte mese.
Evită dovleceii dimineața, deoarece au un efect diuretic puternic, iar corpul tău are nevoie de un aport mai mare de apă la începutul zilei.
Roșiile
Mic dejun: nutriționiștii recomandă o salată de roșii dimineața, la micul dejun, deoarece acidul specific acestor fructe stimulează digestia, ajută organismul să asimileze mai bine substanțele nutritive și ne dau un tonus mai dinamic.
Evită roșiile la cină, mai ales dacă ai probleme cu digestia. Acidul oxalic favorizează retenția de apă, simți că te umfli și te simți balonată peste noapte.
Bananele
Mic dejun: se recomandă bananele la micul dejun deoarece îți dau energie, ajută digestia și previn arsurile la stomac.
Evită bananele la cină deoarece stimulează digestia și pot provoca arsuri peste noapte.
Merele
Micul dejun: datorită pectinei, merele sunt excelente după un mic dejun mai consistent, deoarece ajută digestia și îți dau energie.
Evită merele seara, mai ales dacă ai probleme de digestie, pentru că stimulează acidul gastric și provoacă arsuri, dureri și senzația de balonare.
Cele mai bune momente ale zilei pentru alimentele preferate
Brânza
Micul dejun: consumată în cantități moderate dimineața, brânza ajută digestia, previne balonarea și te ajută chiar să arzi niște calorii peste zi.
Evită brânza seara, înainte de culcare, când nu mai faci deloc mișcare, deoarece este greu de digerat și poate provoca indigestie.
Dulciurile
Micul dejun: de orice fel ar fi ele, dulciurile trebuie mâncate doar dimineața, eventual la micul dejun. Peste zi, când faci mișcare, zahărul este folosit de organism pentru a produce energie.
Evită dulciurile după amiaza sau seara deoarece se transformă în grăsime, irită stomacul și îți dau o senzație de agitație care nu te lasă să dormi bine.
Orezul
Prânz: cel mai bun moment al zilei să consumi mâncăruri pe bază de orez este prânzul. Orezul conține carbohidrați care îți dau energie pentru după amiază și ajută stomacul să digere celelalte alimente.
Evită orezul seara, când urmează să te culci, pentru că organismul nu mai arde carbohidrații și aceștia se depun ușor.