Colesterolul este un tip de lipide. Este o substanță precum ceara, gen grăsime, pe care ficatul o produce în mod natural.

Este vital pentru formarea de membrane celulare, anumiți hormoni și vitamina D.

Colesterolul nu se dizolvă în apă, deci nu poate călători singur prin sânge. Pentru a ajuta la transportul colesterolului, ficatul produce lipoproteine.

Lipoproteinele sunt particule obținute din grăsimi și proteine.

Acestea poartă colesterolul și trigliceridele (un alt tip de lipide) prin sângele vostru.

Cele două forme majore de lipoproteine ​​sunt lipoproteine ​​cu densitate scăzută (LDL) și lipoproteine ​​cu densitate mare (HDL).

Dicționar Medical – Colesterol mărit (LDL, hipercolesterolemie)

Ce trebuie să știi despre colesterolul ridicat sau colesterolul rău (LDL)

Dacă sângele conține prea mult colesterol LDL (colesterol purtat de lipoproteine ​​cu densitate scăzută), este cunoscut sub numele de colesterol ridicat.

Când este lăsat netratat, colesterolul ridicat poate duce la multe probleme de sănătate, inclusiv atac de cord sau accident vascular cerebral.

Colesterolul ridicat nu produce, de obicei, simptome. De aceea este important să verificați în mod regulat nivelurile de colesterol.

Aflați ce niveluri de colesterol sunt recomandate pentru vârsta voastră discutând cu medicul specialist.

Colesterolul ridicat – LDL colesterol sau „colesterolul rău”

Lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) sunt deseori numite „colesterol rău”.

Acestea poartă colesterolul în artere. Dacă nivelul de colesterol LDL este prea mari, se pot acumula și depune pe pereții arterelor.

Acumularea este cunoscută și sub denumirea de placă de colesterol.

Această placă vă poate restrânge arterele, poate limita fluxul de sânge și poate crește riscul formării cheagurilor de sânge.

Dacă un cheag de sânge blochează o arteră în inima sau în creier, poate provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

HDL colesterol sau „colesterolul bun”

Lipoproteinele cu densitate mare (HDL) se numesc uneori „colesterol bun”.

Ajută la revenirea colesterolului LDL la ficat pentru a fi îndepărtat din corpul dumneavoastră.

Acest lucru ajută la prevenirea formării plăcii de colesterol în arterele dumneavoastră.

Când aveți niveluri sănătoase de colesterol HDL, acesta poate ajuta la scăderea riscului de formare a cheagurilor de sânge, a bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral.

De ce apare accidentul vascular cerebral

Trigliceridele, un tip diferit de lipide

Trigliceridele sunt un alt tip de lipide. Sunt diferite de colesterol.

În timp ce corpul dumneavoastră folosește colesterol pentru a construi celule și anumiți hormoni, utilizează trigliceride ca sursă de energie.

Când consumi mai multe calorii decât corpul tău poate folosi imediat, convertește acele calorii în trigliceride.

Stochează trigliceride în celulele tale grase. De asemenea, utilizează lipoproteinele pentru a circula trigliceridele prin fluxul sanguin.

Dacă consumați în mod regulat mai multe calorii decât poate utiliza corpul, nivelul trigliceridelor poate crește.

Acest lucru vă poate ridica riscul de apariție a mai multor probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă și accident vascular cerebral.

Medicul poate utiliza un test de sânge simplu pentru a măsura nivelul trigliceridelor, precum și nivelul de colesterol.

Ce trebuie să știi despre colesterolul ridicat sau colesterolul rău (LDL)

Dacă aveți vârsta de 20 de ani sau mai mult, este recomandat să vă verificați nivelul de colesterol de cel puțin o dată la patru până la șase ani.

Dacă aveți o istorie de colesterol ridicat sau alți factori de risc pentru boala cardiovasculară, medicul vă poate încuraja să vă testați nivelul de colesterol mai des.

Nivelul total de colesterol este cantitatea totală de colesterol din sângele dumneavoastră. Acesta include colesterolul LDL și HDL.

Dacă nivelul de colesterol total sau colesterol LDL este prea mare, medicul vă va diagnostica cu colesterol ridicat.

Colesterolul ridicat este deosebit de periculos atunci când nivelurile de LDL sunt prea mari și de HDL sunt prea scăzute.

Ce sunt adaptogenii și cum te pot ajuta să duci o viață mai sănătoasă

Sfaturi utile

Acordați atenție la grăsimile saturate și trans de pe etichetele produselor alimentare, precum și la zaharurile adăugate.

Cu cât consumați mai puțin, cu atât mai bine. Nu mai mult de 10% din calorii zilnice ar trebui să provină fie din grăsimi saturate, fie din zaharuri adăugate.

Nu vă faceți griji cu privire la consumul suficient de colesterol. Corpul tău face suficient dacă o consumi sau nu.

Mănâncă mai multe grăsimi sănătoase, nesaturate. Încercați să înlocuiți untul cu ulei de măsline extra virgin la gătit, cumpărați bucăți slabe de carne și gustări ca nuci și semințe în loc de cartofi prăjiți sau alimente prelucrate.

Orientări recente pentru nivelurile normale de colesterol

Corpul tău are nevoie de colesterol pentru a funcționa corespunzător, incluzând și unele LDL.

Dar dacă nivelul de LDL este prea ridicat, este un semn de întrebare ce trebuie verificat prin analize medicale.

În 2013, Colegiul American de Cardiologi (ACC) și American Heart Association (AHA) au elaborat noi orientări pentru tratamentul colesterolului ridicat.

Înainte de această schimbare, medicii gestionau colesterolul pe baza numerelor într-o diagramă de niveluri de colesterol.

Medicul va măsura colesterolul total, colesterolul HDL și nivelul colesterolului LDL.

Ei vor decide apoi dacă să prescrie un medicament care scade colesterolul, pe baza numărului în comparație cu numărul din grafic.

În conformitate cu noile orientări, pe lângă nivelurile de colesterol, recomandările de tratament iau în considerare și alți factori de risc pentru bolile de inimă.

Acești factori de risc includ diabetul zaharat și riscul estimat de 10 ani pentru un eveniment cardiac, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Top 6 beneficii ale fibrelor de Psyllium, tărâțele sănătoase și pentru colon

Simptome de colesterol ridicat

În majoritatea cazurilor, colesterolul ridicat este o problemă „silențioasă”.

De obicei, nu provoacă nici un simptom. Mulți oameni nu înțeleg nici măcar că au colesterol ridicat până când dezvoltă complicații grave, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

De aceea, screening-ul colesterolului de rutină este important.

Dacă aveți vârsta de 20 de ani sau mai mult, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a face un test de colesterol, de rutină.

Cauzele  colesterolului ridicat

Consumul prea multor alimente bogate în colesterol, grăsimi saturate și grăsimi trans poate crește riscul de a dezvolta colesterolul ridicat.

Alți factori care contribuie sunt inactivitatea și fumatul.

Genetica personală poate afecta, de asemenea, șansele dumneavoastră de a dezvolta un nivel ridicat de colesterol.

Genele sunt transmise de la părinți la copii. Anumite gene instruiesc organismul cu privire la modul de procesare a colesterolului și a grăsimilor.

Dacă părinții au un nivel ridicat de colesterol, aveți un risc mai mare de a avea și voi.

În cazuri rare, colesterolul ridicat este cauzat de hipercolesterolemia familială.

Această tulburare genetică împiedică organismul să îndepărteze LDL.

Potrivit Institutului Național de Cercetare a Genomului Uman, majoritatea adulților cu această afecțiune au un colesterol total de peste 300 mg / dl și LDL peste 200 mg / dl.

Diabetul și hipotiroidismul pot să vă sporească riscul de a dezvolta colesterol ridicat și complicații conexe.

Topinamburul sau Anghinarea de Ierusalim, un medicament natural pentru organism

Factori de risc pentru colesterolul ridicat

S-ar putea să aveți un risc mai mare de a dezvolta colesterol ridicat dacă:

– sunteți supraponderali sau obezi
– aveți o dietă nesănătoasă
– nu faceți sport în mod regulat
– fumați
– este un istoric familial de colesterol ridicat
– aveți diabet, boli de rinichi sau hipotiroidism.

Persoanele de toate vârstele, genurile și etnie pot avea colesterolul ridicat.

Complicații ale colesterolului ridicat

Dacă este lăsat netratat, colesterolul ridicat poate determina acumularea plăcii în arterele dumneavoastră.

În timp, această placă vă poate restrânge arterele. Această afecțiune este cunoscută sub numele de ateroscleroză.

Ateroscleroza este o afecțiune gravă. Poate limita fluxul de sânge prin artere. De asemenea, crește riscul de a genera cheaguri de sânge periculoase pentru viață.

Ateroscleroza poate duce la multe complicații care pun în pericol viața, cum ar fi:

– accident vascular cerebral
– infarct
– angina (durere toracică)
– tensiune arterială crescută
– boala vasculară periferică
– boala renală cronică.

Colesterolul ridicat poate, de asemenea, să creeze un dezechilibru al bilei, crescând riscul de apariție a calculilor biliari.

Cum să diagnosticați colesterolul ridicat

Pentru a măsura nivelul de colesterol, medicul va utiliza un test de sânge simplu.

Este cunoscut ca un panou lipidic pentru a evalua nivelul de colesterol total, LDL colesterol, HDL colesterol și trigliceride.

Pentru a efectua acest test, medicul va lua o mostră de sânge și o va trimite la un laborator pentru analiză.

Pentru a vă pregăti pentru acest test, medicul vă poate cere să evitați să mâncați copios sau să beți alcool cu cel puțin 12 ore înainte.

Cum scazi colesterolul ridicat LDL

Dacă aveți colesterol ridicat, medicul vă poate recomanda modificări ale stilului de viață, în primul rând.

De exemplu, aceștia pot recomanda modificări privind dieta sau alte aspecte ale rutinei dumneavoastră zilnice.

Dacă fumați, probabil vă vor sfătui să renunțați.

Medicul vă poate prescrie medicamente sau alte tratamente care să vă ajute la scăderea nivelului de colesterol.

Top 10 alimente care scad colesterolul. Uite ce ar trebui să mănânci!

Scăderea colesterolului ridicat (LDL) prin dietă

Pentru a vă ajuta să obțineți și să mențineți niveluri sănătoase de colesterol, medicul vă poate recomanda modificări ale dietei.

De exemplu, vă pot sfătui să:

– limitați aportul de alimente bogate în colesterol, grăsimi saturate și grăsimi trans
– alegeți sursele slabe de proteine, cum ar fi puiul, peștele și legumele
– consumați o mare varietate de alimente bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale
– optați pentru alimentele coapte, aburite, la gratar în loc de alimente prăjite
– evitați hrana fast food și mâncarea nesănătoasă.

Alimentele care sunt bogate în colesterol, grăsimi saturate sau grăsimi trans includ:

– carne roșie, carne de organe, gălbenușuri de ouă și produse lactate cu conținut ridicat de grăsimi

– alimente prelucrate făcute cu unt de cacao, ulei de palmier sau ulei de nucă de cocos

– prăjituri prăjite, cum ar fi chipsuri de cartofi, inele de ceapă și pui prăjit

– anumite produse de panificație, cum ar fi niște biscuiți și brioșe.

Consumul de pește și alte alimente care conțin acizi grași omega-3 pot, de asemenea, ajuta la scăderea nivelului LDL.

Spre exemplu, somonul, macrouul și heringul sunt surse bogate de omega-3.

Nucile, migdalele, semințele de in, și avocado conțin și omega-3.

Ce alimente cu conținut ridicat de colesterol trebuie evitate

Colesterolul dietetic se găsește în produsele animale, cum ar fi carnea, ouăle și produsele lactate.

Pentru a ajuta la tratamentul colesterolului ridicat, medicul vă poate încuraja să vă limitați consumul de alimente cu conținut ridicat de colesterol.

De exemplu, următoarele produse conțin niveluri ridicate de colesterol:

– grăsimi grase de carne rosie
– ficat și alte carne de organe
– ouă, în special gălbenușurile
– produse lactate cu conținut ridicat de grăsimi, precum brânză integrală, lapte, înghețată și unt.

În funcție de recomandările medicului este posibil să puteți mânca unele dintre aceste alimente cu moderatie.

Cum scazi colesterolul ridicat în mod natural

În unele cazuri, este posibil să scăpați nivelul ridicat de colesterol fără a lua medicamente.

De exemplu, poate fi suficient să consumați o dietă nutritivă, să faceți sport în mod regulat și să evitați fumatul.

Unii oameni susțin, de asemenea, că anumite suplimente pe bază de plante și nutritive pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol.

De exemplu, s-au făcut astfel de afirmații cu privire la:

– usturoi
– păducel
– astragal
– tărâțe de ovaz, găsite în fulgi de ovăz și ovaz întreg
-psyllium, găsit în coji de semințe de psyllium
– semințe de in

Scapă de kilogramele în plus pentru a elimina bolile

Cum să preveniți colesterolul ridicat

Factorii genetici de risc pentru colesterolul ridicat nu pot fi controlați. Cu toate acestea, factorii de stil de viață pot fi gestionați.

Pentru a scădea riscul de a dezvolta colesterol ridicat:

Mănâncă o dietă hrănitoare care are un nivel scăzut de colesterol și grăsimi animale, și bogată în fibre.

Evitați consumul excesiv de alcool.

Menținerea unei greutăți sănătoase.

Fă sport regulat.

Nu fumați.

De asemenea, trebuie să urmați recomandările medicului pentru depistarea colesterolului de rutină.

Ce se întâmplă dacă nu tratezi colesterolul ridicat

Dacă este lăsat netratat, colesterolul ridicat poate provoca probleme grave de sănătate și chiar moartea.

Cu toate acestea, tratamentul vă poate ajuta să gestionați această afecțiune și, în multe cazuri, vă poate ajuta să evitați complicațiile.

Pentru a scădea riscul de apariție a complicațiilor de la colesterolul ridicat, faceți obiceiuri de viață sănătoase și urmați planul de tratament recomandat de medic.

Consumul unei diete bine echilibrate, exercițiul regulat și evitarea fumatului vă pot ajuta să atingeți și să mențineți niveluri sănătoase de colesterol.

De asemenea, ar putea contribui la scăderea riscului de complicații datorate colesterolului ridicat.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto