Părul lipsit de strălucire și volum

Este cu siguranță una dintre cele mai răspândite probleme și multe femei s-au confruntat cu ea în anumite perioade ale vieții. Soluția nu este vopseaua de păr și nici stilistul de la coaforul scump din centru. Părul tău este lipsit de strălucire, deoarece organismul tău suferă. Dacă traversezi o perioadă dificilă, stresantă, în care mănânci și dormi puțin, pierzi vitaminele și microelementele esențiale sănătății tale. În acest caz, s-a observat o scădere a nivelului de seleniu, fosfor și calciu, pe lângă vitaminele din grupul B și vitamina A.

Mătreața și alimentele grase

Cu toții avem mătreață și este neplăcută. Pielea capului este iritată și ne provoacă mâncărimi. Mătreața este dată de o ciupercă obișnuită a pielii, însă, în anumite condiții, aceasta se înmulțește exagerat. Dulciurile și grăsimile favorizează apariția mătreții și întrețin mâncărimea pielii. Iar șampoanele nu te ajută decât pe termen scurt. Încearcă să ții o lună o dietă cu foarte puține alimente dulci, prăjite sau pline de grăsime și vei vedea că scapi mai ușor de mătreață.

Ce spune părul despre sănătatea ta. Fire subțiri și fragile

Când începi să pierzi multe fire de păr la periaj, iar acestea devin subțiri și fragile și se rup ușor, este posibil să ai o carență de proteine din surse sănătoase de hrană. Poate că mănânci puțin și alegi alimente procesate, cu puține substanțe hrănitoare. Încearcă să incluzi în dieta ta mai des ouă fierte, carne de pește, somon și păstrăv, carne de vită, brânză de vaci, iaurturi și fructe care au coaja lemnoasă. Acestea sunt surse de proteine care se asimilează ușor și nu există riscul să se transforme în kilograme nedorite.

Căderea accelerată a părului

Zilnic pierdem între 50 și 100 de fire la periaj, ceea ce este normal. Dar nu este normal să găsești zone pe pielea capului din ce în ce mai albe și cu fire din ce în ce mai rare. Fă un test simplu. Trece o mână prin păr, de la frunte spre ceafă. Dacă rămâi cu 2 – 3 fire între degete e bine, dar dacă rămâi cu mult de 7 – 10 fire în palmă, e un semnal de alarmă. Dacă părul îți cade masiv, chiar dacă nu ai alte simptome ciudate, ia legătura cu medicul de familie. Diabetul poate fi o cauză, carențele de vitamine, stresul, obezitatea sau pierderea rapidă în greutate, cancerul și alte boli grave de imunitate.

Firele albe care apar prematur

Nu este normal ca la 30 de ani să ai fire de păr alb, dar se întâmplă tot mai des în lumea noastră grăbită, stresată și poluată. Apariția prematură a firelor albe poate fi o predispoziție genetică, dar sunt cazuri rare. De cele mai multe ori ea este determinată de scăderea dramatică a producției de melanină care apare după o perioadă lungă de stres, după o perioadă în care ai mâncat dezechilibrat și puțin. Oboseala cronică este și ea o cauză frecventă, așa că ai mai multă grijă de sănătatea ta și menajează-te!