Alimentele mucegăite sunt un pericol mai ales vara, dacă nu sunt ținute la rece, în spații bine aerisite și curate. Poți găsi mucegai în punga cu alune prăjite, în punga cu floricele de porumb sau chiar în conservele de carne. Dar cel mai adesea apare în pâinea ambalată în plastic și în alimentele păstrate în condiții de umezeală și căldură.

De ce sunt alimentele mucegăite periculoase

Mucegaiul în sine, dacă este în cantitate foarte mică, nu reprezintă un pericol. Dar în sporii mucegaiului se dezvoltă bacterii care pot declanșa stări de vomă, iritații gastrice, dureri de cap sau chiar șoc anafilactic.

Dar cele mai răspândite simptome atunci când consumi alimente mucegăite sunt diareea, durerile de stomac și voma. Reacția organismului depinde de imunitate, de vârstă și de toxinele pe care le eliberează bacteriile și ciupercile din mucegai. Una dintre cele mai periculoase toxine este aflatoxina, despre care s-a aflat că poate determina apariția unor tipuri de cancer.

Poți dezvolta alergie la mucegaiul din alimente

Dacă ești o persoană sensibilă la diverși factori iritanți din mediu, la polen sau la mirosul de vopsea, spre exemplu, este foarte posibil să fii alergică și la mucegaiul din alimente.

În cazul în care mănânci din greșeală o felie de pâine cu mucegai, s-ar putea declanșa imediat simptomele pe care le ai primăvara din cauza polenului: ochi iritați, nas înfundat, dificultăți de respirație, gât inflamat, strănuturi puternice. Ia imediat medicamentele care te ajută în caz de alergie sau mergi la cel mai apropiat spital.

Alimente care au mucegai, dar pot fi consumate

Există o listă scurtă de alimente care pot avea mucegai, dar, dacă acesta este bine curățat, pot fi consumate în continuare. Nu toate tipurile de mucegai sunt periculoase, drept dovadă că se fabrică multe delicatese folosind anumite tipuri de mucegai. Brânzeturile, mezelurile și cărnurile sărate și conservate cu mucegai sunt de obicei mai scumpe și chiar mai gustoase decât cele obișnuite.

Iată ce alimente mucegăite mai poți consuma, după ce îndepărtezi părțile cu mucegai cel puțin de un deget în jurul mucegaiului:

  • Salamul crud uscat, bine conservat cu sare;
  • Telemeaua tare și uscată,
  • Fructe și legume cu textură tare, care au câte o mică pată de mucegai;
  • Brânza cu mucegai, care a dezvoltat mucegai și la suprafață.

Mulți dintre noi facem greșeala să consumăm gem sau zacuscă mucegăită la suprafață, după ce aruncăm partea de deasupra. Dar trebuie să știi că mucegaiul este prezent în tot borcanul, chiar dacă nu îl vezi.

De asemenea, mai mâncăm din pâinea mucegăită, după ce am tăiat partea afectată, dar nu este deloc indicat, deoarece procesul de fermentație este deja în toată pâinea, chiar dacă mucegaiul nu s-a dezvoltat și la interior.

Alunele mucegăite, gemurile mucegăite, iaurtul,  crema de brânză, produsele de patiserie sau mâncarea gătită la suprafața cărora a apărut puțin mucegai trebuie aruncate.

Acestea nu mai sunt sigure pentru consum, chiar dacă ți se pare că poți îndepărta părțile mucegăite și restul alimentului pare sănătos.

Vezi şi alimente care scad tensiunea arterială!

Citeşte şi despre alimente fără gluten – ce poți mânca dacă ai intoleranță la gluten!