Mănâncă pește când ai depresie

Suplimentele cu acizi grași Omega 3 sunt studiate ca un posibil tratament pentru depresie și pentru simptomele depresive la persoanele cu tulburări bipolare.

Cea mai indicată sursă naturală de Omega 3 este peștele. Dintre specii, heringul, somonul, păstrăvul, halibutul, tonul și dorada sunt cele care au un conținut ridicat, pe când pangasius nu are în compoziția sa prea multe „grăsimi bune”.

Alte alimente care mai conțin aceste substanțe sunt: semințele de in, nucile, alunele și soia. Dacă nu ai un aport suficient din alimentație, poți lua suplimente alimentare pentru a completa această carență. Deși este considerat în general sigur, suplimentul poate interacționa, în doze mari, cu alte medicamente, așa că este bine să-ți consulți medicul înainte de a-l administra.

Ce să mănânci când ai depresie: Alimente care te fac fericit

Există și alte substanțe nutritive care contribuie la tratamentul tulburărilor depresive: acidul folic, fier, magneziu, potasiu, seleniu, tiamină, vitamina A, vitamina B6, B12, C, D și zinc. Alimentele care conțin cele mai multe din substanțele de care ai nevoie pentru o stare de spirit bună sunt: stridiile și midiile, diverse fructe de mare, organe de animale. Vegetalele cele mai indicate sunt legumele, mai ales ardeii sau salata verde și legumele crucifere (varza, conopida, broccoli, gulia, ridichile etc.).

Alimentele bogate în vitamine B includ cereale integrale și legume cu frunze de culoare verde închis. Vitaminele B sunt co-factori enzimatici care facilitează sinteza neurotransmițătorilor implicați în reglarea stării de spirit, cum ar fi serotonina, dopamina și norepinefrina.

Citește și: De ce sunt sănătoase și recomandate legumele cu frunze verzi

Adoptă dietele tradiționale

Ce să mănânci când ai depresie? Dieta mediteraneană și alte diete tradiționale sunt asociate cu un risc redus de dispoziție depresivă. Studiile arată că indivizii care consumă alimente crude sau gătite tradițional (spre deosebire de alimentele procesate și dietele fast-food) au un risc redus de depresie. De exemplu, persoanele care respectă îndeaproape o dietă mediteraneană, precum și dietele tradiționale din Norvegia, Japonia și China, care sunt bogate în legume și pește, au un risc mai mic cu 30% de a dezvolta depresie.

Sursa foto: 123rf.com