Procesul îndelungat de comparare a prețurilor, zonelor, facilităților și amplasării este doar unul dintre criteriile pe care trebuie să le ai în vedere atunci când alegi apartamentul visurilor. Chiar dacă rezultatul final este satisfăcător, toate etapele premergătoare achiziției propriu-zise sunt cele cu adevărat importante. 

Iată ce factori cheie trebuie să ai în vedere atunci când cumperi un apartament în anul 2022:

Calitatea construcției și componenta termică

Primul aspect asupra căruia trebuie să arunci o privire este rezistența clădirii, în special la seisme. Chiar dacă nu pare o caracteristică demnă de pus în topul criteriilor, aceasta este foarte importantă pe termen lung. Un bloc bine construit, cu o capacitate seismică mare îți oferă siguranță, atât pe plan fizic, cât și material. 

De asemenea, tipul materialului din care este construit imobilul este de o relevanță crescută pentru menținerea căldurii în apartament. De exemplu, cărămida este un material care conservă căldura, fiind totodată rezistentă și la umezeală. Pentru a te asigura că iarna nu vei plăti facturi uriașe la gaz, poți opta pentru un apartament gata izolat, atât pe interior, cât și pe exterior. În cazul anumitor cartiere rezidențiale cu apartamente noi din Bucuresti, blocurile vin la pachet cu izolația.

Atributele și specificațiile apartamentului

După ce te-ai asigurat că apartamentul tău se află într-o clădire sigură din toate punctele de vedere, este necesară o analiză amănunțită și a apartamentului. Dacă ai optat pentru un apartament nou, cercetarea se restrânge la câteva elemente generale, per total starea imobilului fiind perfectă. Precum în cazul mașinilor, un apartament nou este o investiție pe termen lung, având garanția că nu te vei trezi cu daune prea curând. În plus, anul construirii blocului este un factor important în procesul de luare a deciziei, fapt ce te va ajuta dacă vei vrea să vinzi apartamentul peste ani.

În cazul apartamentelor mai vechi, analizează structura pereților (dacă a fost dărâmat vreun perete de rezistență), urmele de umezeală și mucegai, instalațiile sanitare și panoul electric. 

Amplasarea și caracteristicile zonei

Zona și accesibilitatea fac o reală diferență între un apartament premium din toate punctele de vedere și unul obișnuit. Câteva elemente care contribuie la o bună poziționare și infrastructură sunt: stațiile mijloacelor de transport în comun, magazine și supermarketuri, benzinării, accesul la centre medicale, farmacii și alte puncte de interes personal. 

De asemenea, curățenia și zgomotul contribuie la crearea unui mediu plăcut pe termen lung. Asigură-te că în cartier există mașini care vin periodic să ridice gunoiul și o echipă desemnată pentru salubritate. În ceea ce privește zgomotul, blocurile amplasate la stradă și foarte aproape de căile de acces principale sunt predispuse la un nivel ridicat de gălăgie și praf. Totodată, locațiile situate lângă gară sau linia de tramvai sunt de evitat, mai ales dacă ai un somn sensibil.

Facilitățile blocului

Securitatea joacă un rol cheie atunci când vorbim de achiziția de noi apartamente. În prezent, majoritatea blocurilor dispun de interfoane. În cadrul ansamblurilor rezidențiale, pe lângă interfoane amplasate atât la intrarea în ansamblu, cât și în bloc, există și pază 24/7. 

Lifturile sunt relevante, în special dacă ai un apartament mai sus de primul etaj, de aceea este esențial să te asiguri că sunt funcționale, încăpătoare și într-o stare foarte bună. 

Totodată, în categoria facilităților unui bloc intră și ghena de gunoi. Ideal este să fie în cadrul ansamblului sau aproape de bloc. 

Documentele necesare

În final, după ce ai comparat și ai ales varianta câștigătoare, tot ce îți mai rămâne de făcut este să înaintezi procesul de cumpărare. Partea birocratică întotdeauna necesită timp și răbdare, iar achiziția unui apartament nu face excepție.

Iată care sunt principalele documente de care ai nevoie:

 • actele de identitate ale ambelor părți (vânzător-cumpărător);
 • certificat de căsătorie și convenții matrimoniale din partea ambelor părți;
 • actele de proprietate pentru imobilul în cauză;
 • documentaţia cadastrală a apartamentului în curs de achiziție;
 • încheierea de intabulare a apartamentului în cauză;
 • certificatul de atestare fiscală (reflectă îndeplinirea obligațiilor de plată a taxelor și impozitelor de către vânzător);
 • adeverinţa de la asociaţia de proprietari;
 • ultimele facturi de la furnizorii de utilităţi şi chitanţele care atestă achitarea integrală a acestora;
 • orice acte din istoricul proprietăţii deţinute de către vânzător (nu sunt obligatorii, dar sunt recomandate);
 • certificatul de performanţă energetică a imobilului;
 • procura/procurile în baza cărora vânzătorul sau cumpărătorul ar trebui să fie reprezentați la semnare de către altcineva.

Concluzionând, cumpărarea unui apartament este un proces care necesită timp, cercetare, analiză și foarte multă răbdare, însă rezultatul final merită – un apartament doar al tău, de care să te bucuri alături de familie, prieteni și cei dragi.

Sursa foto: shutterstock 

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Storia