Iubitorii de animale își imaginează o lume în care testarea medicală pe animale va face parte din trecut. Și orice om normal și-ar dori asta.

Dar cum ar afecta acest lucru cercetarea privind noi medicamente și tratamente?

Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) a tras un semnal de alarmă în urma unor studii după ce 4 maimuțe implicate în cercetare au murit.

Maimuțele rămase vor fi plasate într-o casă sanctuară permanentă, unde vor primi îngrijiri pe termen lung.

Funcționari ai agenției federale au anunțat că vor lua măsuri suplimentare pentru a asigura bunăstarea animalelor implicate în studii care se află sub supraveghere.

Nu este clar cum FDA se va ocupa de această practică.

Dar iubitorii animalelor văd mișcarea ca fiind un pas mai aproape de o lume în care testarea pe animale este un lucru din trecut.

Dar dacă nu s-ar mai putea să experimenteze pe primate neumane, cum ar fi cimpanzeii, macacii, babuinii, ce s-ar întâmpla cu cercetările despre medicamente?

Naștere după menopauză? Știința dovedește că se poate și asta!

Ce s-a întâmpla dacă maimuțele nu ar fi folosite în cercetări?

Cercetătorii folosesc animale pentru a testa noi medicamente, vaccinuri, dispozitive medicale și alte tratamente.

În plus față de primatele neumane, multe alte tipuri de animale sunt utilizate în cercetare, inclusiv șoareci, șobolani, iepuri, pisici și câini.

Departamentul Agriculturii din S.U.A. raportează că 820.812 de animale au fost folosite în cercetare în țară în 2016.

Acestea includ studii efectuate la instituții publice și private. Mai mult de 71.000 dintre aceste animale au fost primate neumane.

FDA cere companiilor să efectueze studii pe animale pentru multe tratamente înainte de a testa un produs în studiile clinice la oameni.

Unii cercetători, totuși, se întreabă dacă studiile pe animale sunt un bun predictor al modului în care un medicament va funcționa la oameni.

Un studiu din 2000 a constatat că atunci când vine vorba de a determina dacă un medicament este toxic pentru oameni, testarea pe animale este de 71% fiabilă.

De asemenea, a existat o scădere constantă a sprijinului public pentru cercetarea pe animale.

Palpitațiile, de la un diagnostic greșit la tratamentul corect

Un studiu Pew Research Center din 2015 a arătat că jumătate dintre americani au respins testul pe animale.

Nu sunt doar iubitorii de animale cei care îi forțează să pună capăt testelor pe animale.

Mulți cercetători și universități au acceptat o reducere continuă a cercetării pe animale.

Acest lucru este ghidat de un set de principii prezentate cu mai mult de 50 de ani în urmă.

Cunoscută sub numele de 3R, această strategie se concentrează asupra înlocuirii cercetării pe animale cu alternative fiabile.

Se concentrează și pe reducerea numărului de animale utilizate în cercetare și a rafinării modului în care sunt manipulate animalele.

Acest lucru se aplică tuturor animalelor, nu doar primatelor neumane.

Un exemplu în acest sens este Institutul Național de Sănătate care își încheie sprijinul în 2015 pentru cercetarea invazivă a cimpanzeilor.

Top 11 alimente bogate în polifenoli. De ce sunt ele sănătoase

Specialiștii sunt în căutarea unor metode alternative adecvate

Dar fondul Wellcome Trust din Regatul Unit a scris recent că unele tipuri de cercetări încă se bazează în mare măsură pe utilizarea primatelor neumane.

Aceasta include testarea siguranței noilor medicamente și a dispozitivelor medicale, care este cerută de agențiile de reglementare precum FDA.

Include cercetări privind bolile infecțioase, vaccinurile, neuroștiințele, bolile oculare și transplantul de organe sau țesuturi ale animalelor în oameni.

Acestea sunt domeniile care ar putea fi afectate cel mai mult de interzicerea completă a cercetărilor care implică primate neumane.

Chiar și fără interzicerea completă a cercetării pe animale, oamenii de știință continuă să caute alternative adecvate pentru testarea pe animale.

Wellcome Trust a enumerat patru posibilități de cercetare.

Una este folosirea voluntarilor umani, cum ar fi în studiile controlate ale anumitor tulpini de virus gripal sau de tip tifoid.

Maimuțele și metodele alternative pentru cercetări

Sau se întorc la alte specii, cum ar fi viermi sau șoareci modificați genetic pentru a fi mai asemănători cu oamenii.

Evoluțiile în curs de desfășurare în tehnicile de imagistică de înaltă rezoluție, cum ar fi RMN-urile, pot înlocui o parte din cercetarea creierului.

În prezent, aceasta este efectuată pe maimuțe și alte primate neumane.

Există încercări de a crea modele de țesuturi sau organe umane utilizând fie celule umane, fie simulări pe calculator.

Aceasta este o zonă care are în prezent o cercetare în curs de desfășurare.

Există mai multe tehnologii în curs de dezvoltare, care combină țesuturi reconstruite sau celule de la diferite organe pentru a crea un sistem întreg.

Multe dintre aceste țesuturi sau celule sunt de origine umană, cu care cercetătorii ar fi de acord sunt adesea mai relevante decât celulele de animale.

Mai multe grupuri de cercetare lucrează la un tip de organe care pot fi folosite pentru a testa ce efect ar putea avea un nou medicament asupra oamenilor.

Institutul de Medicina Discovery al Universității din Pittsburgh a dezvoltat un cip pentru a testa toxicitatea medicamentelor.

Cum se tratează hernia de disc

Acest cip de plastic și de sticlă este de aproximativ dimensiunea unei baterii AA.

Celulele hepatice sunt cultivate în interiorul acestui schelet cu substanțe nutritive pompate pentru a le hrăni.

De asemenea, medicamentele sau substanțele chimice pot fi pompate prin canale pentru a vedea cum le-ar răspunde organul uman.

Alți cercetători lucrează la dispozitive similare care simulează intestinele, inima sau alte organe.

Unii oameni de știință speră că într-o zi vor lega aceste modele de organe într-un chip complet uman.

Ce s-a întâmpla dacă maimuțele nu ar fi folosite în cercetări?

Această cercetare a atras atenția FDA.

FDA are mai multe proiecte pentru a investiga modul în care aceste tehnologii pot fi utilizate pentru dezvoltarea de medicamente.

Aceste tehnologii au promisiunea de a fi mai relevante și predictive la om și sunt adesea mai rapide – și, prin urmare, mai ieftine – decât modelele pe animale.

FDA a anunțat că a început să testeze dacă ficatul pe un dispozitiv.

Astfel, poate arăta, în mod fiabil, modul în care oamenii ar putea reacționa la suplimentele alimentare, produsele cosmetice și agenții patogeni alimentari.

Agenția intenționează, de asemenea, să testeze modele de cipuri pentru rinichi, plămâni și intestin.

Chiar acum, oamenii de știință construiesc organe generale pe un cip folosind celule prelevate din organe sau țesuturi donate științei.

Dar, pe viitor, ar putea fi capabili să creeze sisteme personalizate folosind celule de la o anumită persoană.

Alti oameni de știință lucrează la mini-organe tridimensionale, folosind un nas artificial pentru testarea toxicității particulelor inhalate.

Dar și un mini-plămân pentru studierea efectelor poluarii aerului și mini-creier pentru a modela creierul uman.

Cum poate ajuta ozonoterapia în tratamentul afecțiunilor coloanei vertebrale

Cercetări – Simularea în profunzime a corpului uman

Un alt grup de cercetători utilizează puterea computerelor pentru a crea un om virtual care ar putea fi folosit pentru testarea de noi medicamente sau tratamente.

Acest model ar putea, de asemenea, permite medicilor să cartografice intervenții chirurgicale complexe înainte de a le întreprinde.

Precum și să servească drept instrument de instruire bazat pe simulare pentru profesioniștii din domeniul sănătății.

Parametrul uman, așa cum a fost numit, ar fi o hartă a calculatorului întregului corp, inclusiv oasele, mușchii și țesuturile conjunctive.

Cercetătorii vor ca medicii să încarce datele personale ale pacientului în model și apoi să efectueze simulări.

Asta, pentru a vedea cum ar putea persoana să răspundă unui medicament sau unui tratament.

Un alt proiect bazat pe computer implică cartografierea substanțelor chimice similare, care tind să aibă, de asemenea, efecte similare asupra corpului uman.

Aceasta ar reduce nevoia de testare pe animale dacă efectele toxice ale unei substanțe chimice similare sunt deja cunoscute.

Înainte ca aceste alternative să poată fi utilizate în lumea reală, cercetătorii vor trebui să le testeze pe animale pentru a arăta că sunt fiabile.

Acestea nu numai că pot salva viețile animalelor, dar ar putea fi mai rapide, mai ieftine și mai personalizate decât metodele actuale de cercetare.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto