Presa ucraineană scrie că trupele cecene conduse de temutul Ramzan Kadyrov au fost forțate să plece acasă după ce a pierdut sute de oameni. Deși sunt unii dintre cei mai temuți soldați se pare că ucrainenii au reușit să le țină piept, ceea ce e o nouă lovitură pentru Vladimir Putin.

Russia Security Council MeetingSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

La scurt timp după izbucnirea războiului din Ucraina, s-a scris că trupele cecene s-au alăturat trupelor rusești. Imaginile cu Ramzan au făcut înconjurul lunii, toți fiind uimiți că a mers pe front cu niște ghete Prada, în valoare de 1.500 de euro. Însă, deși s-a pus că ei ar fi „asul din mânecă” a lui Putin, care își pusese toată baza în armata lui Kadyrov, soldații ceceni au fost nevoiți să se retragă și să plece acasă după ce au peirdute sute de soldați și chiar pe unul dintre lideri. Informația a fost făcută publică de Radio Svoboda, care citează Servicile Secrete Ucrainene.

Kadyroviţii, așa cum sunt numite trupele lui Ramzan Kadyrov, liderul pro-moscovit al Ceceniei și aliat al lui Putn, au luptat alături de trupele rusești și i-au asistat, dar au fost umiliți de ucraineni care au reușit astfel să zdrobească mitul dicatatorului cecen, renumit pentru persecuția homosexualilor.
Pe 26 februarie, la doar două zile de la invazie, unitățile Gărzii Naționale Cecene s-au ciocnit cu armata ucraineană lângă aeroportul Gostomel, dar au fost înfrânte. Totodată, în urma confruntării Magomed Tushaev, mâna dreaptă a lui Kadyrov și liderul regimentului 141, a fost ucis în acea zi de ucraineni.

Serviciile secrete ucrainene au declarat că au ucis „câteva sute” dintre soldații ceceni.

Kadyrov a încercat să nege înfrângerea și a declarat că Tushaev e însă în viață, postând un video cu el vorbind prin videocall. Ulterior,a revenit și a recunoscut înfrângerea, menționând că au pierdut doar doi soldați și șase sunt răniți.

El a scris pe Telegram: „Din păcate, există victime printre nativii Republicii Cecene. Doi au murit și alți șase au fost răniți”.

Serviciile secrete ucrainene susțin că solsații kadyroviţii au plecat din Ucraina pe 13 martieÎn trecut, Ramzan Kadyrov și Magomed Tushaev au condus epurări în Cecenia vizând persoane homosexuale.

Aceste operațiuni, conform Human Rights Watch, au inclus dispariții forțate, răpiri secrete, închisoare, torturi și crime.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a dezvăluit astăzi pe rețelele de socializare, că principala sarcină a soldaților ceceni, așa cum le-au ordonat înalți oficiali ai armatei ruse, ar fi fost aceea de a împușca fiecare soldat rus care încearcă să se predea. Mai mult, el ar fi, de fapt, niște trupe de PR care vor doar să bage spaima în localnici, făcând diverse filmulețe.

Potrivit informațiilor SBU, pe 4 martie, un detașament combinat de trupe rusești din Republica Cecenă, în total aproximativ 1.200 de oameni, a sosit din Belarus prin zona Cernobîl. Acesta includea batalioanele militare ale Batalionului de Nord, Yug (Hussein Mezhidov) și poliția antirevoltă Akhmat-Grozny (Anzor Bisayev).

Kadyroviţii și-au făcut tabăra în pădurile de lângă Borodyanka, iar servicile secrete susțin că într-o noapte muniția lor a fost aruncată în aer, iar în acest incident mai mulți sodalți au murit.

Pe 13 martie, ei au reușit să plece din Ucraina prin Belarus și de acolo au luat avion spre Cecenia. Cu toate acestea, Ramzan a anunțat că va trimite peste o mie de soldați în Ucraina.

Cine este Ramzan Kadyrov?

Numele lui Kadyrov este asociat cu numeroase încălcări ale drepturilor omului, care includ tortura și crimele extrajudiciare. În vârstă de 43 de ani, liderul autoritar al regiunii cecene – care cândva a luptat împotriva Moscovei – este acum apropiat al președintelui Vladimir Putin.

Kadarov a impus legea islamică – în propria sa interpretare – în regiunea cecenă și este renumit pentru abuzuri și nerespectarea drepturilor omului. Ramzan Kadîrov controlează Cecenia, republică din sudul Federației Ruse, care cândva a dat mari bătăi de cap Moscovei din cauza ambițiilor de independență, ca pe propriul domeniu personal. Tatăl său, Ahmad Kadîrov, a câștigat un controversat scrutin prezidențial și apoi a fost ucis într-un atac cu bombă în 2004.

Foto: Profimedia