Marina Ovsiannikova a șocat audiența din Rusia după ce în timpul unui jurnal de știri de la televiziunea rusă Pervîi Kanal (Canal 1 ) a ridicat o pancartă pe care scria: „Nu credeţi propaganda. Te mint aici. Ruşii sunt împotriva războiului”. Ea a fost arestată și apoi pusă în arest la domiciliu, dar gestul ei i-a determinat și pe alți colegi să-și dea demisia. Cu un tată ucrainean și o mamă rusoaică, Marina nu a mai suportat minciunile pe care le promova postul TV despre războiul din Ucraina și a protestat. Însă, acum plătește scump pentru curajul ei.

Marina-Ovsiannikova-Rusia-Ucraina-Pervii-Kanal-protest-Putin-inchisoareSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

A refuzat să-și părăsească țara și ajutorul Franței care îi oferise azil politic, dar trăiește o adevărată dramă. Fiul ei adolescent a fost deranjat de purtarea ei, refuză să mai vorbească cu ea și i-a spus cuvinte dure, acuzând-o că i-a distrus viața, ci nu doar lui, ci întregii familii. Marina a vorbit pentru prima dată după scena făcută la TV, într-un interviu pentru Reuters. A stat câteva ore în arest și a fost obligată să plătească o amendă de 280 de euro, dar scena cu ea de la TV a devenit virală și a fost aplaudată de oameni din întreaga lume pentru curajul ei. De asemenea, mai mulți colegi de la televiziune și-au dat și ei demisia, în semn de solidaritate atât pentru ea, cât și pentru ucraineni. Marina a mărturisit că acum se ascundă în casa unui prieten și că tot nu vrea să-și părăsească țara, chiar dacă mulți din familia ei nu au înțeles-o, nici măcar fiul ei cel mare, care a acuzat-o că le-a distrus viețile.

„Uitându-mă la imaginile cu invazia din Ucraina mi-a venit în minte copilăria mea din Cecenia. Cumva, am început să înțeleg prin ce trec acești bieți oameni din Ucraina. Și asta este ceva ce nu pot să accept”, a spus Marina pentru Reuters.

Jurnalista a povestit că a născut în regiunea Kuban de la granița cu Cecenia, locul a două războaie, cel al lui Boris Elțîn și cel al lui Putin: „Trăiam la Groznîi și îmi amintesc când a trebuit să părăsim brusc casa noastră, pentru că devenea periculos să rămânem acolo.Aveam 12 ani, erau bombardamente constante. De pe o zi pe alta, am luat ce am putut din lucrurile noastre și am plecat”, își amintește Marina.

Cu toate acestea, Marina a oferit informații timp de mulți ani pentru țar. Nu doar ea. A fost soția editorului de la Russia Today, de care s-a despărțit de mult timp. Când s-a hotărât să reacționeze, s-a gândit mult cum să o facă: „La început m-am gândit să merg cu o pancartă într-o piață de lângă Kremlin. Dar apoi am crezut că efectul va fi zero. Aș fi devenit doar un alt protestatar arestat. Am vrut să transmit și un mesaj poporului rus. Nu fi un zombi, nu asculta propaganda asta. Învățați cum să analizați știrile și să căutați alte surse, altele decât televiziunea de stat rusă”.

Mai mult, gestul ei a stârnit un pandemoniu. Guvernul a numit-o „huligan”, dar spre bucuria ei alți colegi au decis să îi urmează calea și și-au dat și ei demisia. Ca și Zhan Agalakova, una dintre cele mai cunoscute prezentatoare. Și chiar și la NTV, rețeaua concurentă, se pare că mulți își eliberează birourile.

Cu toate acestea, Marina a ținut să clarifice lucrurile: „Nu mă simt ca o eroină, vreau doar ca sacrificiul meu să nu fie în zadar și ca oamenii să deschidă ochii. Nu vreau să părăsesc această țară, pentru că sunt și mă simt rusoaică. Sunt doar împotriva războiului. Nu cred că este corect ca cineva să fie pedepsit pentru opțiunile lui. Sper totuși că nu îmi vor fi aduse acuzații penale. Și mai presus de toate, sper să nu se întâmple nimic cu copiii mei. Singurul lucru care mă îngrijorează cu adevărat este soarta lor.

„Cred în ceea ce am făcut, dar acum înțeleg ce probleme mari pot să am. Sunt foarte îngrijorată pentru siguranța mea. Dacă voi ajunge la închisoare, sper să fie pentru un timp scurt”, a mai adăugat Marina.

Marina are doi copii, unul de ani 11 și pe cel de 17 ani, care a fost cel mai supărat pentru gestul făcut de mama lui. Jurnalista a recunoscut că pe măsură ce trece timpul, pe atât devine mai îngrijorată. „Se poate întâmpla orice: un accident de mașină, orice vor ei. Sunt conștientă de asta și trebuie să fiu atentă. Iau calmante. Viața mea s-a schimbat pentru totdeaunași tocmai am început să înțeleg asta. ”, a mai spus aceasta pentru Spiegel.

Marina a ținut să precizeze că este „patrioată”, doar că a fost înțelesă greșit. „Mama mea este încă în stare de șoc, e complet extenuată. Fiul meu a fost foarte afectat de toate astea, trece printr-o perioadă dificilă oricum la vârsta asta. M-a acuzat că le-am distrus tuturor viețile. Vorbim despre asta între noi, dar este dificil.Familia mea nu mă susține”, a spus aceasta.