Cu toate acestea, infime pe lângă impactul negativ și tragediile create la nivel global, pandemia de noul coronavirus a avut și câteva efecte pozitive, cum ar fi diminuarea poluării, reconectarea la natură, în cazul celor care s-au retras la țară, timp de calitate petrecut alături de oamenii dragi. Totodată, și o conștientizare că, înainte de izbucnirea și răspândirea acestui flagel, aveam un soi de oboseală, o lâncezeală și focusare pe aspecte neimportante care, pentru mulți dintre noi, au dispărut ca prin minune zilele astea. Explicația este una simplă, după cum conchide și un medic psihiatru din România, Vlad Stroescu: „În mijlocul lucrurilor rele, simțim un avânt care ne era străin înainte. Cine știe unde ne va duce? Simpla curiozitate ar trebui să fie un remediu eficace împotriva panicii”. După această perioadă, e destul de probabil să devii și tu pe cât de exaltată să-ți reiei vechea existență, pe atât de temătoare, în ideea că te supui unor riscuri până la eradicarea virusului.

Însă, dincolo de toate acestea, rămâi și cu câteva învățături dobândite recent. Și dacă nu le conștientizezi pe deplin, noi doar ți le reamintim:

Cumpărături online

Ai ajuns să îți achiziționezi mai toate produsele de care aveai nevoie doar de la un click distanță. Astfel, ai evitat cozile infernale, ai respectat normele de distanțare socială și te-ai convins că, în acest mod, poți economisi mult timp. Cu siguranță, chiar și după relaxarea măsurilor, vei ajunge tot pe site-ul unui supermarket online. E mult mai simplu și mai eficient, în fond.

Gătit acasă

Dacă, înainte de pandemie, îți prăjeai în grabă ouă ochiuri, mâncai cartofi prăjiți și îți luai merdenele de la colț de stradă, iar la prânz îți comandai o pizza la muncă, în aceste două luni, cu siguranță, ai gătit mai mult și mai diversificat. Astfel, ai descoperit beneficiile gătitului acasă, de la cheltuieli mult mai reduse, la relaxare și formarea unor deprinderi culinare sănătoase. În fond, mâncarea preparată acasă este mult mai gustoasă și mai sănătoasă decât cea luată de la un food truck. Pe lângă toate acestea, poate preparând mâncare, ai avut și momente de fericire. Explicația e una simplă, certificată științific. O cercetare publicată  anul trecut  în „Journal of Positive Psychology” arată că oamenii care gătesc – fie că e vorba despre mâncăruri sofisticate sau mai simple – se simt mai relaxați și mai bucuroși în fiecare zi. În plus, concentrarea și creativitatea sunt îmbunătățite semnificativ. Așadar, de ce să nu continui să gătești?

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu elefant.ro