Mâncare și băuturi inedite

Mâncarea și băutura de sezon sunt obligatorii pentru o masă care să lase impresii bune. Preparatele de sezon se potrivesc cu ocazia sărbătorilor religioase mari (drob pentru Paște, salată de boeuf de Crăciun), dar în cazul unor ocazii de tipul zilelor de naștere sau aniversări de orice fel, poți încerca ceva nou. Înlocuiește preparatele grele din carne de porc sau vită cu variante mai sănătoase cu pește și legume. Cremele tartinabile de tipul humusului sau pateului din linte trebuie gândite pentru cei care țin post sau pentru vegetarieni la orice masă festivă. Existența pe orice masă a preparatelor pentru toate preferințele este tot mai important odată cu schimbările pe care le fac oamenii în dietă. Băutura trebuie să fie variată, de la sucuri naturale, la alcool. Băuturile precum brandy se potrivesc meselor bogate, pentru că stimulează digestia. Poți să optezi și pentru cocktailuri personalizate. În cazul unei petreceri speciale, acestea pot fi combinații între băuturile preferate ale celor pentru care este organizată. Pentru cei care nu consumă alcool pune la dispoziție limonadă pe timp de vară sau bere de ghimbir (fără alcool). 

Decor spectaculos

Un decor atrăgător nu trebuie să fie exagerat. Mesele festive cu elemente naturale cum sunt crenguțele de brad, florile de sezon și ghirlandele de luminițe sunt din ce în ce mai populare. Alege culori pastelate pentru fețele de masă, șervețele și veselă în cazul unei aniversări, la botezuri sau de Paște și culori mai intense de Crăciun sau la nunțile din spații selecte. Mesele festive cu ocazia nunților se organizează în ultima vreme destul de des și în natură, la mese lungi de lemn și cu decoruri florale. Costul redus și noutatea sunt principalele motive pentru care mirii preferă să renunțe la petrecerile clasice. 

Masă aranjată

Masa trebuie să fie gata să întâmpine invitații la sărbătoare. Farfuriile trebuie pregătite din timp și alături vor fi așezate tacâmurile în funcție de ordinea servirii felurilor de mâncare. Evită pe cât posibil farfuriile sau alte vase din plastic și folosește-le pe cele de porțelan. Desigur, cina de sărbători petrecută în familie și între prieteni nu necesită la fel de multe reguli precum mesele festive de la nunți și botezuri, dar este recomandat să păstrezi un pattern în ceea ce privește culorile și să pui la dispoziție toate tacâmurile și paharele în funcție de băuturile de pe masă.

Deserturi mici și gustoase

Nicio masă festivă nu este completă fără desert. Ține cont de cantitatea de mâncare servită anterior și oferă deserturi mici, dar pline de gust și surprize. Prăjiturile cu ciocolată neagră, macarons, feliile de tort cu brânză și caramel sau deserturile cu fructe și frișcă sunt câteva variante de deserturi ușoare care vor fi ținute minte. Printre alte variante potrivite cu orice ocazie sunt cele de tip mousse – o spumă fină de ciocolată în combinație cu fructe, servită în pahare de sticlă cu picior. Cu ocazia meselor de Crăciun poți servi fursecuri și câteva prăjituri care se găsesc și pe masa bunicii cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

O masă festivă de succes este cea despre care invitații vorbesc mult timp după și care le oferă noi experiențe culinare. Dacă vrei să pui la cale un eveniment sau să fii alături de toți cei dragi de sărbători, trebuie doar să te asiguri că așezi pe masă tot ce-i mai apetisant.

Sursa foto: unsplash.com

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu bautura-online.ro