În acest sens, ți-am pregătit în cele ce urmează un scurt ghid cu unele măsuri de care ar trebui să ții cont pentru a evita diverse probleme, de la afecțiuni medicale, până la a rămâne fără resurse financiare suficiente ca să-ți continui aventura împreună cu cei dragi. 

Nu uita de trusa de prim ajutor

Indiferent ce destinație alegi sau că e vorba despre o ieșire de câteva zile ori de un concediu mai lung, unul dintre cele mai importante aspecte la care ar trebui să te gândești, înainte de a pleca la drum, este sănătatea. Prin urmare, înainte de vacanță, mergeți cu toții la un control de rutină și asigurați-vă că totul este în regulă.

Cum „paza bună trece primejdia rea”, ia-ți anumite măsuri de precauție, cum ar fi o trusă de prim-ajutor. Din aceasta, nu ar trebui să-ți lipsească medicamentele pentru afectiuni urinare, fiindcă infecțiile de acest tip pot să apară oricând, dar mai cu seamă în timpul verii. Le poți lua și fără prescripție medicală, însă nu uita să te consulți întotdeauna cu medicul sau farmacistul, ca să fii sigură că le folosești corect. Totodată, nu uita de pansamente sterile, plasturi, analgezice, antipiretice sau medicamente pentru probleme gastrointestinale. Ca să fii sigură că nu uiți să pui în trusa medicală lucruri importante, pregătește-ți bagajul din timp și fă-ți o listă cu tot ce ar trebui să iei cu tine. Nu te gândi că pe drum sau la destinație vei găsi oricum o farmacie, pentru că nu întotdeauna se întâmplă așa.

Ține cont de regulile de igienă și de protecție

Este vară și, pentru că temperaturile sunt ridicate, există anumite riscuri în ceea ce privește sănătatea. Le poți diminua și chiar evita, dacă ții cont de anumite reguli minime de igienă și de protecție. Iată câteva dintre ele:

  • documentează-te despre locația în care vă cazați – asigură-te că locul în care vă cazați este curat, că aveți posibilitatea de a lua masa în condiții de siguranță, pentru a evita toxiinfecțiile alimentare, de exemplu; 
  • nu purta haine foarte strâmte – purtarea hainelor foarte strâmte, în condiții de umiditate și temperaturi crescute, poate fi una dintre cauzele apariției sau agravării unor afecțiuni dermatologice, de pildă;
  • ai grijă la expunerea la soare – este recomandat să mergi la plajă sau să te expui la soare mai ales în timpul dimineții sau după-amiaza târziu și nu mai mult de câteva ore; folosește cremele de protecție potrivite pentru tipul tău de piele și nu uita să te hidratezi foarte bine și să ai o dietă echilibrată;

Desigur, în condițiile date, nu uita de masca de protecție și de mănuși, atunci când este cazul, pentru a te proteja pe tine și pe cei din jur. Spală-te cu rigurozitate pe mâini cât mai des, cel puțin două minute, și folosește geluri și spray-uri dezinfectante care au un conținut de cel puțin 60-70% alcool. Asigură-te că ai în permanență la tine șervețele antibacteriene și încearcă, pe cât posibil, să eviți locuri aglomerate. 

Planifică-ți vacanța din timp

O vacanță reușită depinde și de modul în care o organizezi. Studiile psihologice au demonstrat că un concediu care să fie nu doar relaxant, ci și interesant, cu povești despre care să-ți aduci aminte cu plăcere peste timp, presupune construirea unui plan cu ceva vreme înainte să pleci la drum. Din această perspectivă, există cel puțin trei motive pentru care ar fi bine să iei în calcul această recomandare:

  • nu irosești timp – informează-te despre modalitatea cea mai simplă de a ajunge la locația aleasă și despre starea drumurilor din zona respectivă; alege rute ocolitoare, atunci când e nevoie; odată ce ai construit un plan, nu ratezi obiective turistice importante și poți estima distanțele dintre ele, astfel încât să profiți la maxim de timpul pe care îl ai la dispoziție;
  • în fiecare zi faci altceva – diversificarea activităților este esențială, mai ales atunci când ai copii; dacă îți faci un plan dinainte de a pleca în vacanță, poți organiza într-o zi o excursie într-un parc tematic, în alta o vizită la grădina zoologică sau un tur al muzeelor din zonă;
  • poți beneficia de experiențe inedite – poți cunoaște oameni și locuri cu povești impresionante la care nu ai avea acces decât printr-o întâmplare sau deloc, dacă nu ți-ai face un plan din timp.

Organizează-ți eficient bugetul

Una dintre cele mai neplăcute probleme care ar putea interveni este să rămâi fără resurse financiare la jumătatea vacanței. Poți evita, însă, acest lucru dacă te informezi din timp despre prețurile practicate în zonă în ceea ce privește hrana și băutura, distracțiile, cât costă transportul până la cazare și cât ar trebui să aloci, cu aproximație, pentru deplasările la obiectivele turistice și vizitarea lor.

Pentru un plus de siguranță și ca să nu fii nevoită să-ți verifici mereu portofelul sau cardul, încearcă să nu faci socotelile la fix, ci să-ți iei o marjă de siguranță. Pune deoparte o sumă care ar putea suplimenta cheltuielile inițiale. Totodată, asigură-te că, în general, ai un fond pentru situații de urgență, ca să poți gestiona evenimentele neprevăzute cât mai bine, fără să te îndatorezi peste măsură.  

Concediul de vară este așteptat cu nerăbdare de întreaga familie, însă pentru reușita lui, este bine să ții cont de unele recomandări, cum sunt și cele de mai sus. Nu uita că măsurile de prevenție și de protecție, precum și planificarea din timp sunt esențiale pentru ca vacanța să fie o plăcere.

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material realizat in colaborare cu Farmacia la preț mic