În meniul zilnic al românilor găsim carne – de pasăre și porc în special, margarină, produse semipreparate dar și zahăr, un ingredient care se regăsește foarte des în alimentele care ajung în farfuriile noastre. În același timp, profilul alimentar al consumatorului român, făcut de Institutul Național de Statistică, arată că românii cumpără multă mâncare, exces care plasează țara noastră pe locul 9 în Europa la risipă alimentară.

 

Carnea de pui, în topul preferințelor românilor

 

În țara noastră se consumă multă carne de pui, un studiu de piață arătând că șapte din zece români susțin că utilizează carnea de pui în pregătirea meselor de mai multe ori pe săptămână. Același studiu arată și că un procent covârșitor, de 95% dintre persoanele care gătesc săptămânal consumă carne de pui.

Acest tip de carne se regăsește în preferințele românilor pentru că, arată participanții la studiu, se gătește ușor, are gust bun și nu are prea multe calorii. În același timp, această carne este considerată și una sănătoasă, deoarece are un conținut de grăsimi mai scăzut decât alte tipuri de carne.

Deși datele INS arată că românii consumă tot mai multe produse semipreparate, mâncarea gătită rămâne varianta pe care o consideră cea mai sănătoasă și mai sigură, deoarece se cunosc exact ingredientele. În ceea ce privește tipul de carne de pui folosită la gătit, cel mai des în preparatele făcute în casă se folosesc pieptul de pui, pulpele superioare, pulpele inferioare, ficățeii, aripioarele și pipotele.

Un produs atât de consumat, carnea de pui este și un aliment controversat, mulți dintre consumatori considerând că puii primesc hormoni de creștere și antibiotice. La nivel legislativ, însă, acestea sunt interzise, iar companiile care se abat de la reguli primesc amenzi substanțiale. Un alt aspect important este și legat de proveniența cărnii, iar din acest punct de vedere, românii au la dispoziție mai multe companii locale. Avicarvil, firmă deținută de omul de afaceri Iustin Paraschiv, este unul dintre cei mai mari producători de carne de pui din țara noastră, iar reprezentanții companiei susțin că în procesul de creștere a puilor sunt folosite numai furaje fără hormoni de creștere, fără făină proteică de origine animala, fără aditivi alimentari și fără antibiotice.

 

După carnea de pui urmează, într-un clasament al celor mai consumate tipuri de carne, carnea de porc, apoi peștele și vita.

 

Cartofii, printre cele mai consumate legume

 

În anul 2016 românii au mâncat, în medie, un sfert de kilogram de cartofi pe zi, arată datele Institutului Național de Statistică. Suntem fruntași în Europa la consumul de cartofi, iar „românul consumă, în medie, 94 de kilograme de cartofi pe an. Cartoful este a doua pâine a românului”, a declarat pentru Mediafax, Gheorghe Boţoman, preşedintele Federaţiei Naţionale a Cartofului.

Anul trecut s-au consumat și multe produse de panificație, un alt aliment la care suntem pe primul loc în Uniunea Europeană. În medie, într-o singură lună, un român consumă 27 de franzele. Merită menționat că un alt produs alimentar consumat de români este zahărul, un ingredient ce se regăsește în aproape toate produsele care ajung pe masă.

În ceea ce privește sumele cheltuite pentru achiziționarea mâncării, carnea (27% din bugetul alocat pentru alimente proaspete), legumele (20%) și mezelurile (16%) sunt alimentele pe care românii cheltuie cei mai mulți bani când vine vorba despre alimentația lor.

 Sursa foto: Monkey Business Images/Shutterstock