Smoothie-uri reci sau calde

O bună metodă de a asigura necesarul de vitamine și minerale în timpul iernii este să consumi smoothie-uri de sezon. Nu ai nevoie pentru acestea decât de un mixer sau blender și de multă creativitate. Poți combina fructe de la congelator precum afinele cu citricele de sezon, un lapte de migdale sau un iaurt grecesc şi puţină miere. Sau lapte bătut cu ghimbir și lămâie, dovleac cu scorţişoară şi caju, mandarină cu morcov și turmeric.

Poți trece peste diminețile reci cu smoothie-uri calde – ori cele din care ai eliminat gheața ori preparate din ingrediente încălzite, care se pare că sunt în tendințe. Pe internet vei găsi foarte multe rețete de smoothie-uri calde, de la clasica ciocolată cu banane la băuturile cu gust de plăcintă cu mere, singura condiție pentru prepararea acestora fiind să nu folosești un lichid fierbinte decât dacă ai un blender cu cană rezistentă.

Alimente consistente

O metodă inteligentă de a rămâne productiv în timpul iernii este să îi oferi organismului alimente consistente, precum supele de legume şi terciul de cereale cu fructe proaspete. Un studiu publicat în 2015 în British Journal of Health Psychology  a stabilit că un consum mai mare de fructe şi legume este asociat cu un nivel mai ridicat al creativităţii și al curiozităţii şi cu o stare de bine mai accentuată. Alimentele de tip junk, procesate şi bogate în grăsimi şi zaharuri provoacă oboseală, care se traduce prin dificultatea de a efectua sarcinile de zi cu zi.

Consum redus de zahăr… spre deloc

Este foarte dificil să eviți produsele bogate în zahăr, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, dar reducerea acestui produs alimentar poate duce la îmbunătăţirea nivelului de productivitate. Un studiu efectuat la Universitatea California din Los Angeles în 2012 a arătat că o dietă bogată în zahăr poate afecta major capacitatea creierului, având efecte negative asupra învăţării şi memoriei. Deci nu face abuz de prăjituri, privilegiază fructele.

Dar nu renunța la ciocolata neagră

O excepţie privind deserturile este ciocolata neagră. Dacă ciocolata cu lapte este foarte bogată în zahăr, cea neagră este o alegere mai sănătoasă, atât pentru sănătatea fizică, cât şi pentru creşterea productivităţii. Într-un studiu publicat în 2013 în Journal of Psychopharmacology, cercetătorii au descoperit că polifenolii din ciocolata neagră pot contribui la crearea unei stări de bine, astfel încât îţi va fi mai uşor să te ocupi de sarcinile cotidiene.

Adaugă acizi graşi Omega 3

 

O metodă de a combate nivelul scăzut de energie din lunile de iarnă este de a adăuga o cantitate mai mare de Omega 3 în dietă, mai ales dacă eşti cu moralul la pământ şi te simţi lipsit de motivaţie. Un studiu publicat în 2006 în American Journal of Psychiatry notează că aceşti acizi graşi pot ajuta în mod natural la prevenirea tulburărilor psihice. Îi găseşti în peşte gras, seminţe de chia, nuci, seminţe de in şi alte alimente care sunt bune atât pentru sistemul cardiac,  cât şi pentru creşterea productivităţii.

Recompensează-te

Copiii și animalele de companie primesc recompense dacă au făcut ceva bine, aşa că de ce nu ai face acelaşi lucru cu tine? Dacă ţi se pare că nu eşti productiv, oferă-ţi nişte cadouri amuzante pentru sarcinile pe care nu vrei să le faci. Îţi poţi oferi un film, o pereche de pantofi sau o cină delicioasă la un restaurant elegant. Orice te poate motiva. Atunci când ești motivat, ai tendinţa de a face lucrurile mai repede și mai bine.

Sursa foto: Pexels.com

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Badabum