Prin școli circulă și azi un mit vechi conform căruia dacă mănânci o bucată de cretă faci febră și poți să chiulești de la ore. Unii l-au încercat și, cu siguranță, au fost dezamăgiți pentru că nu au pățit nimic. În cantitate redusă, creta nu poate produce decât greață. Dar ea se numără printre acele lucruri trăznite și surprinzătoare pe care unii oameni le ronțăie cu plăcere.

Preferința pentru cretă, pământ sau vopsea

Există un sindrom medical specific persoanelor cu dizabilități psihice și numit PICA, iar bolnavii care suferă de acest sindrom sunt tentați să mănânce orice altceva în afară de hrana obișnuită. Ei ronțăie cretă, mănâncă pământ, bucăți mici de metal, vopsea și var de pe pereți.

Dar, în afara acestor cazuri care țin de psihiatrie, există și oameni normali care adoră gustul de cretă sau mirosul de vopsea și sunt tentați să le mănânce. Medicii spun că aceste preferințe ciudate ascund de fapt carențe de minerale care pot fi corectate printr-o dietă adecvată.

Lucruri trăznite din meniul altor popoare

Caracatițe aproape vii

O delicatesă japoneză numită odori don este caracatița aproape vie. Tentaculele ei încă se zbat când este pusă în farfurie, la câteva secunde după ce i se scoate creierul. Se servește pe un platou cu fructe de mare și sos de soia, cu icre și lămâie.

Tocănița de veverițe

În Kentacky, SUA, tocănița de munte se făcea aproape din orice animal avea carnea cât de cât comestibilă. Veverițele, jderii sau oposumii ajungeau uneori în cratiță. Azi, această mâncare tradițională nu se mai face decât cu pui și carne de porc sau de vită, dar a fost o vreme când vânătorii se mulțumeau cu tocănița de veverițe.

Tarantule prăjite

În Cambodgia, în perioada cruntă a regimului autoritar, din cauza foametei cumplite oamenii erau dispuși să mănânce orice. Până și înfricoșătoarele tarantule ajungeau pe foc. Având în vedere că au gust de crab, iar tentaculele lor sunt delicioase cu puțin usturoi, după cum spun localnicii, ele au rămas în meniul câtorva restaurante și în ziua de azi.

Casu marzu, brânza cu viermi din Sardinia

Unii spală larvele înainte de a consuma casu marzu, dar alții nu se feresc de ele

Unii spală larvele înainte de a consuma casu marzu, dar alții nu se feresc de ele

 

Este un cașcaval infestat în mod deliberat cu larvele muștelor de brânză. Localnicii încă îl mai produc și îl consumă, deși nu poate fi comercializat legal. Este o brânză periculoasă, dar ciobanii din Sardinia spun că, atâta vreme cât larvele sunt vii, brânza nu a devenit toxică și poate fi consumată fără riscuri. Însă gustul ei iute și acru și aciditatea ridicată îți arde limba!

Gheare de găină

În Asia și în Caraibe încă se mai mănâncă ghearele de găină prăjite, servite cu ceapă prăjită și un sos picant. Cu siguranță se numără printre cele ale lucruri trăznite pe care unii le consumă cu plăcere, dar niciodată nu vor intra în meniul tău. Pentru europeni, ghearele de pui sunt bune doar pentru căței.

Ce lucruri trăznite am putea mânca pe viitor

Insecte crocante

Nu mai este un mister pentru nimeni că asiaticii mănâncă tot felul de insecte prăjite. Lăcuste, greieri, viermi, topiți la foc mic în tigaie și asezonați cu diverse condimente iuți au mare căutare în piețele din Asia. Dar insectele se consumă și în Africa, în India sau în unele state arabe, iar consumul lor este vechi de când lumea.

Doar occidentalii au o repulsie față de aceste viețuitoare. Însă cercetătorii consideră că reprezintă un aliment sănătos, bogat în minerale și aminoacizi, proteine și grăsimi bune.

Peste câteva zeci de ani, nu este exclus să avem și în Europa ferme de lăcuste pentru consum, așa cum avem ferme de pui sau de porci.

sursa foto: 123rf.com