Există o serie de mici lucrări de îngrijire pe care ar fi bine să le finalizezi înainte de sosirea primăverii, ca să nu te trezești că devii mult prea aglomerată în perioada respectivă. În funcție de cât de mare este grădina ta de legume, poți face toate aceste lucrări împărțite pe zone.

Presupunând că deja nu mai există culturi în vegetație, prima etapă este să eliberezi terenul pentru plantele de anul următor. Excepție fac plantele anuale, care se vor tăia la baza tulpinii, iar rădăcinile vor fi lăsate în sol. De asemenea, pentru ușurarea următoarelor lucrări, poți scoate și stoca într-un loc ferit aracii sau suporții plantelor.

Rotația culturilor

Nu uita să notezi locurile în care ai înființat fiecare cultură, pentru ca apoi să le poți roti. Acest procedeu se numește asolament sau rotația culturilor și are câteva reguli simple, care te pot feri de numeroase probleme, precum boli ale legumelor sau atacul intens al unor dăunători.

Așa cum sigur știi, plantele din grădina de legume sunt amenințate de numeroase organisme dăunătoare, de la buruieni la boli și diverși dăunători, iar atacurile lor pot chiar să compromită o cultură întreagă. De exemplu, mana cepei este una dintre bolile ce pot fi favorizate de o monocultură, adică de lipsa rotației plantelor în cultură.

Ca regulă generală, este bine ca rotația să se facă la o perioadă de 3-4 ani, adică o plantă poate reveni pe același lot abia după această perioadă. Apoi, plantele rădăcinoase sau bulboase este bine să fie cultivate după tomate, ardei gras, castraveți etc. Plante precum mazărea sau fasolea se pot cultiva înainte de varză, salată sau verdețuri, iar altele, precum ceapa, castraveții, usturoiul sau verdețurile, se pot cultiva după rădăcinoase precum morcovii sau păstârnacul. Fă-ți o schemă pe 3-4 ani și notează-ți mereu anul de rotație, respectiv planul de culturi din grădină, pe anotimpuri, pentru ca plantele tale să aibă mereu nutrienții necesari și să fie ferite de boli. Această metodă nu îți va feri plantele complet de dăunători și boli, ci va trebui să faci și tratamente cu fungicide  sau cu insecticide, dar abia din primăvară.

Curățarea solului

De asemenea, asigură-te că terenul este liber de resturi de plante. Acestea, mai ales dacă provin din plante uscate din cauza anumitor boli, pot fi un mediu propice pentru dezvoltarea patogenilor și implicit pentru perpetuarea bolilor. Folosește o greblă pentru a îndepărta resturile. Poți scăpa de ele dacă le îngropi la adâncime mare, sau dacă le încorporezi în sol, cu condiția ca terenul să fie săpat la o adâncime de aproximativ 30 de centimetri.

Săpatul se efectuează mecanic sau cu ajutorul unui hârleț, dacă suprafața este mică. Nu uita să întorci brazdele, pentru a sparge bulgării mari de pământ și pentru a aerisi solul mai bine. Această acțiune poate ajuta și la distrugerea dăunătorilor ale căror ouă din sol sunt aduse la suprafață, fiind expuse păsărilor, de exemplu.

După ce solul este pregătit, poți efectua etapa de fertilizare a acestuia. E de preferat să folosești îngrășăminte organice, precum compostul sau chiar gunoiul de grajd. Varianta sintetică e să aplici un fertilizant pe bază de azot, în cazul în care nu găsești îngrășământ organic. Opțional, mai poți efectua și un tratament cu fungicid sau insecticid, pentru a scăpa de dăunătorii din sol. Pentru aceasta, întreabă un fitofarmacist.

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizatr in colaborare cu agro.basf.ro