Dacă ești curioasă ce și de la cine a moștenit copilul tău, citește mai jos! Ceea ce moștenim de la mamă este cu totul altceva decât ceea ce ne transmite tata.

Cunoașteți deja vorba aceea veche care spune că fetele seamănă mai mult cu tații, iar băieții cu mamele. Este adevărată într-o mare măsură și nu se referă doar la trăsăturile fizice.

În mod normal, orice copil primește 50% din gene de la mamă și 50% din gene de la tată. Dar, cum genele masculine sunt mai agresive, acestea se manifestă în proporție de 60%.

Sexul se moștenește de la tată

Sexul bebelușului este determinat de cromozomii pe care îi transmite sperma tatăului. Astfel, dacă spermatozoidul a avut cromozomi X, va fi fetiță, iar dacă a avut cromozomi Y, va fi băiețel. Numai că pentru a cunoaște din timp ce fel de cromozomi predomină în sperma soțului e nevoie de analize genetice scumpe. Așa că ne putem ghida după alte semne.

Spre exemplu, dacă soțul are numai frați sau dacă în familia lui sunt mai mulți băieței, atunci și el are peste 75% șanse să facă băieți. Dacă are surori sau dacă sunt mai multe fetițe în familie, și el poate avea șanse mai mari să aibă fetiță.

Sunt și mulți bărbați care au aproape în proporție egală cromozomi X și Y, astfel că aceștia pot avea și băieți și fete.

Dantura și sănătatea dinților

În general, problemele dentare ale tatălui se moștenesc de către copii. Dacă tatăl are multe carii, dinți slabi sau strâmbi sau dacă are un stil de viață nesănătos (fumează mult, mănâncă preponderent carne, bea) atunci copiii lui vor avea și ei o dantură cu probleme și un smalț puțin rezistent.

Inteligența o moștenim de la mamă

Genele inteligenței au fost descoperite atașate de cromozomul X, care provine de la mamă. Deși genele masculine sunt dominante, totuși genele inteligenței le moștenim de la mamă. Iar acest lucru se observă cel mai ușor în cazul băieților. Întotdeauna un băiețel va fi la fel de deștept sau puțin mai deștept decât mama lui. În cazul fetițelor, ele primesc gene legate de inteligență de la ambii părinți, pentru că primesc cromozomi X și de la mamă, și de la tată.

Cu toate acestea, inteligența moștenită are o proporție de 40% în bagajul nostru, 60% înseamnă învățare, experiență și acumulare.

Riscul unor boli mentale vine de la tată

Dacă au existat în familie rude cu boli mentale, există un risc să apară și la copiii tăi. Iar cel mai mare risc e pe cale paternă, mai ales dacă tatăl este puțin mai în vârstă. Pe măsură ce trec anii, după 35 – 40 de ani, calitatea spermei scade. De aceea, bărbații de peste 40 de ani au risc crescut să transmită copiilor tot felul de defecte genetice, mai ales dacă nu duc o viață echilibrată și sănătoasă.

De la tată putem moșteni mutații care provoacă autism, hiperactivitate, tulburare bipolară. De asemenea, de la tații de peste 45 de ani sunt riscuri mult mai mari ca cei mici să sufere pe viitor de tendințe suicidale sau probleme de învățare și acumularea cunoștințelor.

sursa foto: 123rf.com