Ce fructe nu are voie să mănânce câinele!

Strugurii și stafidele sunt periculoase. Chiar dacă mănâncă doar câteva boabe, în câteva ore un câine de talie medie începe să vomite, se simte amețit și are dureri mari de stomac. Ceea ce este mai periculos este că strugurii pot bloca rinichii și vezica urinară a câinelui.

Avocado conține persină, o substanță periculoasă pentru câini, la care și unii oameni pot avea reacții alergice. Dar pentru câini poate fi fatală. Guacamole și avocado trebuie ținute departe de câinele tău curios.

Kaki sau curmalele japoneze de culoare portocalie, care au început să apară și prin magazinele noastre, sunt și ele periculoase pentru câini. Semințele lor conțin substanțe care produc gaze și iritații severe ale mucoasei gastrice și ale intestinelor.

Piersicile, prunele, caisele și cireșele conțin cianidă, o substanță otrăvitoare care se găsește în sâmburi și pe care oamenii o pot tolera în cantități mici, dar câinii nu. Ea le provoacă micilor patrupezi dureri mari, inflamații și le poate fi fatală.

Roșiile, considerate și ele mai degrabă fructe decât legume, nu sunt deloc indicate câinilor, dacă nu sunt curățate de codițe și frunze. Ele conțin atropină și tomatină, două substanțe care provoacă convulsii, dilatarea pupilei, crize și dureri violente. Aceste substanțe se găsesc în codițele și frunzele roșiilor și trebuie evitate.

Ce fructe poate consuma câinele tău

Lista cu fructe permise este suficient de lungă pentru a-i da din când în când o gustare plină de vitamine micului patruped. Dar important este să îi placă lui!

Merele și perele se dau feliate, fără cotoare și sâmburi. Conțin fibre, vitaminele A și C, excelente pentru câinii mai bătrâni.

Bananele sunt bune cu moderație. Sunt bogate în fibre, cupru și potasiu, vitamine diverse și biotină, așa numita vitamina H care menține blana sănătoasă. Dar pentru că au o cantitate mare de glucide, trebuie oferite în cantități mici.

Afinele sunt excelente pentru câini. Bogate în antioxidanți, vitamine și acizi benefici, ele protejează organismul de boli grave, de la afecțiuni ale ficatului și rinichilor, până la cancere.

Pepenele galben este permis, dar este bogat în zaharuri și trebuie oferit în cantități mici, mai ales câinilor bătrâni sau grași.

Mango este și el pe lista fructelor pe care are voie să mănânce câinele tău, iar vara, câteva bucățele reci de mango sunt un adevărat deliciu. Este un fruct bogat în vitamine și betacaroten, foarte bun și sănătos și pentru animale. Trebuie doar să îndepărtezi sâmburele pentru că se poate îneca cu el.

sursa foto: 123rf.com