Bărbații trebuie să facă din soțiile lor o prioritate. Numai așa căsniciile lor vor fi cu adevărat fericite, sfătuiește psihiatrul american Scott Haltzmann, consilier marital și profesor la Universitatea Brown din Rhode Island.

El și-a dedicat cariera studiului căsniciei și problemelor de cuplu și este autorul unor cărți de referință în domeniu precum ”Secretele soților fericiți: 8 moduri în care poți cuceri inima soției tale pentru totdeauna” sau ”Secretele unor căsnicii fericite”.

Dar dr. Scott Haltzmann spune că, o căsnicie echilibrată, este cea în care cei doi soți își recunosc deopotrivă defectele și calitățile. El vorbește, la modul general, despre 7 tipuri de soții și despre modul în care acestea își conduc căsniciile. Citește și gândește-te ce fel de soție ești tu!

Soția infirmieră

Face  absolut totul pentru soțul ei. Ea gătește, ea spală rufe, ea face curat și nu îi cere lui să o ajute pentru că jobul lui e prea stresant și vine obosit acasă. Când e bolnav, ea cumpără medicamente, ea îl păzește noaptea, dacă are febră, ea îi pregătește ceaiul… Dar nu se gândește niciodată dacă el va sta lângă patul ei când va fi bolnavă.

Problema cu aceste soții care fac totul este că resursele lor se epuizează mai repede decât ar crede. Iar când ajung la epuizare, se prăbușesc și în sufletul lor se adună doar sentimente negative: frustrare, decepție, depresie, autocompătimire, neputință. Dacă te recunoști în acest rol, este cazul să schimbi lucrurile, să începi să faci mai multe pentru tine și să îți implici soțul treptat în activitățile casnice, pentru început.

Soția mamă

Este tipul de femeie care dădăcește pe toată lumea și își îngrijește soțul ca pe un copil. Are impresia că ea trebuie tot timpul să îl sfătuiască, să îi dirijeze viața, să controleze tot ce face și, în același timp, să îl cocoloșească cu o iubire maternă sufocantă.

Dacă te recunoști în acest tipar, află că multe soții sunt totodată și ”mame”, pentru că bărbaților le place să fie îngrijiți, așa cum îi îngrijea mama lor. Dar, în spatele unei relații care pare funcțională, stă nevoia egoistă a femeii care vrea ca soțul ei să fie dependent de ea, pe când el începe să simtă că nu este respectat ca bărbat. Până la urmă, niciun bărbat nu vrea să fie însurat cu ”mama”. Haltzmann sfătuiește femeile să nu proiecteze niciodată instinctul matern asupra bărbaților. Rolul de mamă și de soție nu trebuie niciodată confundat!

Soția fetiță

Este genul de soție care nu este capabilă să facă nimic important de una singură. Nici în casă nu face mare lucru. Soțul plătește facturile, el face cumpărăturile, el conduce mașina, el ia toate deciziile, așa cum făcea tatăl ei. La începutul relației, poate fi frumos, pentru că bărbatului îi place să le știe el pe toate, să controleze totul, să fie admirat și iubit pentru abilitățile lui.

Cu timpul, însă, soția fetiță va dori să se maturizeze și să își ia viața în propriile mâini, ceea ce poate declanșa conflicte în căsnicie. De aici se vor naște tot felul de resentimente precum lipsa de respect și de stimă de sine. Dacă te recunoști în acest tipar, oricât ți-ar fi de greu, trebuie să te gândești ce îți lipsește cu adevărat și de ce ești atât de dependentă de el.

Soția șefă

În pofida educației tradiționaliste, printre românce soția șefă este foarte des întâlnită. Ea conduce totul în casă, ea dă ordine, ea îi spune soțului ce are de făcut în fiecare zi. Ea îi limitează întâlnirile cu prietenii și activitățile preferate din afara casei.

Un pic de autoritate nu strică niciunei soții și nici bărbații nu comentează, spune Haltzmann. Dar, când întreci limita, relația de cuplu slăbește și începe să devină o obligație neplăcută. Bărbatul se simte privat de independență și simte că masculinitatea lui e în pericol.

Soția bună la toate

Este o combinație între super mama și soția șefă. Ea le face pe toate. Ea muncește și câștigă mai mult decât el, ea crește copiii, ea face cumpărăturile, ea plătește facturile, ea gătește, spală, face lecții, merge și la fotbal cu cei mici. Este soția care are impresia că soțul ei nu este în stare de nimic și că este datoria ei să le facă pe toate.

Dar, în câțiva ani, o astfel de relație moare de tot. Ea nu se simte apreciată, ajutată și susținută, deși nu îl implică pe el în nimic. Va fi din ce în ce mai nefericită și neglijată, pentru că soțul are timp să se ocupe de tot ce îi place lui, în timp ce ea nu mai are timp deloc pentru sine. Cei doi devin treptat doi străini, doi oameni care nu mai au nimic în comun, iar soțul este tot mai puțin motivat să se implice cu adevărat în viața de cuplu.

Haltzmann spune că astfel de soții trebuie să învețe să vadă în soțul lor un tovarăș de viață cu multiple resurse, și nu doar o simplă prezență prin casă. Ele trebuie să lase controlul și să ceară sprijinul soților în toate momentele importante.

Ce fel de soție ești?

Soția pentru care soțul este totul

Mai rară această tipologie, dar ea există. Soția care face totul pentru soț, care trăiește pentru el și se identifică complet cu el. Ea uită de propriile preocupări și activități, de identitatea ei, de cariera și de idealurile ei, trăind doar pentru visele și planurile soțului.

Soția celebrului ciclist Lance Armstrong, Kristin, declara în 2006, că multă vreme s-a concentrat doar asupra soțului ei. ”Căsnicia are puterea de a eroda esența însăși a identității tale”, spunea Kristin pentru revista ”Glamour”. Aceste soții, de obicei căsătorite cu bărbați de succes, încep să se confunde cu identitatea și realizările lor, uitând să mai trăiască pentru ele însele.

Este firesc să fii fericită pentru succesele soțului și să îl încurajezi, dar îți lăsa deoparte propria personalitate și propriile idealuri. Femeile pot face bărbații mai buni, spune Haltzmann, dar nu făcând doar ce-și doresc aceștia. Nu trebuie să le fie teamă să facă lucruri care le plac, chiar dacă soții lor nu sunt de acord.

Soția pentru care copiii sunt totul

Ne place sau nu, majoritatea studiilor sociale susține că, după apariția copiilor, satisfacția vieții de cuplu scade îngrijorător. Și multe soții care devin mame se concentrează doar asupra copiilor, uitând să mai facă loc în viața lor și bărbaților.

De la iubita pasională și soția atentă se transformă în mame posesive, care preiau controlul și nici soților nu le permit să intervină în relația lor cu copiii. Dr. Haltzmann sfătuiește aceste femei să nu uite să fie feminine, să ofere dragoste și să  ceară dragoste de la soții lor, să nu îi îndepărteze și să îi implice în mod egal în creșterea copiilor. Un asemenea echilibru, va menține o căsnicie frumoasă și de lungă durată.