Autorii studiului au argumentat că normele sociale și gândirea standardizată pe care copiii le învață la școală sunt motivele pentru care creativitatea și imaginația lor sunt inhibate. Dacă vrei ca micuțul tău să își păstreze abilitățile și capacitatea de gândire, există mai multe lucruri pe care le poți face pentru a-i încuraja dezvoltarea imaginației:

 

Alege-i jucăriile potrivite

 

Un copil supradotat va privi cu alți ochi jucăriile pe care i le oferi și te va surprinde adeseori modul în care va alege să se joace cu ele. Jucăriile care îi încurajează pe copii să construiască, de exemplu, sunt ideale pentru a le stimula creativitatea și pentru a-i învăța să identifice rapid soluții la probleme. Acest joc de Lego Ninjago este deja faimos pentru modul în care îi ajută pe copii să își exprime creativitatea și să construiască, dezvoltându-le în același timp gândirea matematică și spațială. Permite-i copilului tău să construiască liber folosindu-se de piesele de Lego și nu îl constrânge să urmărească neapărat modelele din cartea de instrucțiuni. Astfel, el își va exersa dexteritatea, răbdarea și perseverența și va identifica noi modele pe care le poate construi cu ajutorul unui Lego.

 

Ajută-l să își exerseze memoria

 

Copiii supradotați au o memorie fantastică și au abilitatea de a reține numeroase detalii. Ei recunosc rapid anumite locuri sau fețe, încă de la vârste fragede, își amintesc unde au ascuns o jucărie sau rețin detalii din fotografii sau de la televizor. Memoria fotografică este o abilitate excepțională, care îi va face viața mai ușoară la școală, dar, ca orice altă abilitate, ea trebuie exersată.

 

Un exercițiu distractiv pentru cei mici și foarte simplu de pus în practică este acela în care îi confecționezi mai multe cartonașe colorate cu diverse imagini. Copilului i se arată apoi fiecare imagine timp de o secundă, apoi el trebuie să își amintească ce conținea fiecare cartonaș. Poți începe cu șase astfel de cartonașe, crescându-le numărul pe măsură ce micuțul tău începe să își amintească tot mai multe dintre ele.

 

Asigură-i o alimentație potrivită

 

Unele alimente conțin nutrienți care ajută la dezvoltarea funcțiilor cognitive și pot avea un impact major asupra puterii de concentrare, a memoriei și a funcțiilor cerebrale, în general. Potrivit Web MD, creierul este un organ „înfometat”, care absoarbe o mare parte din nutrienții din alimentație. De aceea, este important ca micuțului tău să nu îi lipsească din dieta zilnică alimente bogate în antioxidanți, în acizi grași Omega 3, proteine și vitamine. Somonul, bananele, cerealele integrale fără zahăr, ovăzul, fructele de pădure, roșiile, spanacul, morcovii, dovleacul, semințele, laptele și iaurtul sunt cele mai bune alimente pentru un creier aflat în plină dezvoltare.

 

Sursa foto: Shutterstock/Copyright: Oksana Kuzmina