Agar-agar este un gelifiant natural, extras din algele roșii numite agarophite. Procesul de obținere a gelatinei vegetale este destul de complex, dar păstrează cea mai mare parte a substanțelor nutritive.
Alegele sunt mai întâi fierte, lăsate să se răcească și tăiate în bare lungi. Sunt puse apoi pe paie de orez timp de cel puțin 10 zile și lăsate să înghețe în timpul iernii. Ziua se dezgheață, o bună parte din apă se scurge, iar noaptea sunt înghețate din nou.
Când devin perfect uscate, barele de alge sunt răzuite sub formă de fulgi sau tăiate sub formă de bastoane fine. Cei mai practici sunt fulgii care pot fi amestecați cu apă sau diverse sucuri pentru a obține jeleuri, aspicuri și sosuri groase.
Există și agar produs în mod industrial, care are aceleași proprietăți de absorbție și gelifiere, dar nu este un produs natural și ecologic precum agarul obținut pe cale tradițională. Pentru a fi sigură că folosești o gelatină de calitate și de origine vegetală, este bine să o cumperi din surse autorizate și din magazinele de produse bio.
Ce proprietăți are agar-agar
Pudra sau fulgii de agar-agar sunt albi și ușor transparenți și se topesc doar în apă sau sucuri fierbinți. Îndulcite, colorate și aromate cu produse naturale, preparatele cu agar-agar se pot transforma în dulciuri sănătoase, pe care le pot consuma și adulții, și copiii deopotrivă.
Agar-agar conține fier și potasiu, este bogat în fibre și ajută digestia. Dulciurile din gelatină vegetală pot preveni și combate constipația și sunt recomandate pentru un consum moderat pentru efectul lor laxativ.
Pe de altă parte, agar-agar nu conține carbohidrați, calorii sau grăsimi și este indicat pentru prepararea sosurilor, supelor și dulciurilor atunci când ții dietă.
Poate fi folosit pentru a înlocui făina sau amidonul când vrei să obții supe creme sau sosuri mai groase pentru salate și fripturi.
Cum trebuie utilizată gelatina vegetală
Agarul absoarbe mai multă umezeală decât gelatina de origine animală, astfel că o linguriță de agar-agar este echivalentul a 6 lingurițe de gelatină obișnuită.
El se dizolvă în apă, suc, supă, lapte sau ceai, dar trebuie fiert pentru a se topi complet. Apoi ia forma dorită pe măsură ce se răcește.
Trebuie să respecți indicațiile de pe pachet, dar în general se pune o linguriță de agar-agar la 250 ml de lichid.
Poate fi folosit și în cremele pentru prăjituri și în budinci, după ce a fost hidratat înainte.
Dacă vrei să pregătești ceva bun și dulce cu gelatină vegetală, iată cum să faci un tort diplomat cu fructe.
sursa foto: 123rf.com