Nu trebuie să suportăm durerea un timp atât de îndelungat, nici să ne administrăm medicamente singuri, fără o recomandare profesionistă. Mai ales, nu trebuie să ignorăm niciodată faptul că și o simplă durere gastrică poate fi doar un simptom al unei boli mult mai grave.

 

Care sunt cele mai cunoscute boli care cauzează dureri de stomac

 

Multe din bolile de stomac au manifestări și simptome similare. Ele însă afectează zone diferite ale sistemului digestiv și doar analizele amănunțite le pot determina cu exactitate.

 

  • Dispepsia non-ulceroasă, cunoscută și ca banala indigestie. În acest caz, durerile se manifestă vag, dar pot fi însoțite de greață sau de balonare. În general, aceasta nu reprezintă o problemă gravă și este diagnosticul la care medicii ajung atunci când elimină toate celelalte posibilități.
  • Deși această boală poate să nu prezinte simptome, ea reprezintă o inflamare a mucoasei stomacale și poate apărea ca rezultat al alimentației nesănătoase, al consumului excesiv de alcool și al fumatului. O cauză a bolii poate fi și infecția cu Heliobacter pylori. Durerea provocată de gastrită vine însoțită de greață, stări de vomă, balonare, dar și indigestie.
  • Ulcerul gastric. Această boală reprezintă un defect al duodenului. Simptomele se manifestă prin dureri arzătoare, greață, vărsături (uneori cu sânge) mai ales seara sau atunci când apare senzația de foame. Infecția cu Heliobacter pylori este cea mai des întâlnită cauză a ulcerului gastric, deși acesta poate fi provocat și de stres, alimentație nesănătoasă (asemenea gastritei) sau de folosirea îndelungată a medicamentelor analgezice.
  • Refluxul gastroesofagian. Durerile sau arsurile sub stern sunt simptomele acestei boli; ele sunt adesea ignorate, deoarece pot apărea doar de câteva ori pe an, de obicei după o masă. Ele reprezintă un efect al refluxului de acid stomacal și de fiere, care poate produce daune esofagului.
  • Piatra la vezica biliară. Simptomele acestei boli se fac rar simțite, însă prezența pietrelor la vezica biliară poate cauza dureri abdominale grave. Una dintre metodele prin care acestea pot fi depistate este scanarea cu ultrasunete.
  • Cancerul stomacal. Durerile puternice, vărsăturile cu sânge, scaunul negru, pierderile bruște de greutate, toate sunt simptome ale acestei boli extrem de grave. Lăsate netratate, inflamațiile stomacului sau infecția cu Heliobacter pylor pot favoriza apariția cancerului.

 

Cât trebuie să plătim pentru sănătatea noastră

 

De câte ori nu am simțit că ne pierdem mințile la cozile lungi din spitalele de stat? Pe de altă parte, costurile mari ale clinicilor private ne fac să amânăm vizita la medic pe perioade nedeterminate, până în momentul în care durerile devin insuportabile. Afecțiunile pot evolua însă rapid, astfel încât costul tratamentului îl poate depăși mult pe cel al controalelor.

 

Dar adevărul este că diagnosticarea unor astfel de boli nu este atât de scumpă și complicată pe cât am crede. Tehnologia imagistică permite determinarea eficientă și rapidă a oricăror afecțiuni care pot cauza probleme grave sistemului digestiv. De exemplu, un control la secția de gastroenterologie a Centrului Medical „Matei Basarab” începe de la 70 de lei, dar nu trece de 180 de lei, în cazul unei ecografii amănunțite.

 

Cum avem grijă de stomacul nostru

 

Înainte de avea nevoie de consultul medicului sau de tratament, depinde de noi să avem un stil de viață prin care să fim feriți de afecțiuni ale sistemului digestiv. Primul pas este să fim atenți  atât la ce mâncăm, cât și la cum mâncăm. Dacă am fost adesea deranjate de indigestie, poate că ar fi timpul să considerăm eliminarea prăjelilor, mâncărurilor grase și picante din dietă. De asemenea, porțiile mai mici, dar mai dese, ne vor ajuta nu doar digestia, dar și silueta.

 

Alege alimentele în funcție de sensibilitatea stomacului și elimină ce îți poate fi dăunător. Fructele citrice, roșiile, brânza și nucile, cafeaua și ciocolata pot cauza indigestie. În schimb, legumele crucifere (varză, conopidă, broccoli), fasolea, merele, ciupercile sau cerealele cauzează balonare. Ceapa și usturoiul sunt nelipsite din bucătăriile noastre, dar, consumate în exces, ele pot cauza ambele tulburări.

 

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le facem este aceea de a considera alcoolul și tutunul drept o ameliorare a stresului. Însă atât cele două vicii, cât și stările dese de anxietate, sunt inamici de temut ai sistemului digestiv. Combinate, aceste elemente formează bomba care poate declanșa una sau mai multe din afecțiunile de mai sus. Reducerea alcoolului, renunțarea la fumat, evitarea stresului și adoptarea unei diete sănătoase sunt cele mai eficiente și mai naturale metode de prevenție.

 

Sursă foto:  Aleksandra Suzi/Shutterstock