Totuși, amețeala nu este o afecțiune în sine, ci mai degrabă un simptom care indică spre o problemă mai mare de sănătate. De aceea, dacă experimentezi des această stare, este cazul să faci anumite verificări suplimentare, pentru că doar așa vei putea depista și trata adevărata cauză a amețelilor. 

Dacă este însoțită de simptome precum oboseală constantă, migrene, amorțire și slăbiciune a membrelor sau probleme de coordonare, poate fi vorba despre afecțiuni grave precum boala Parkinson, Alzheimer sau scleroza multipla, supranumită și boala cu 1.000 de fețe, care necesită o vizită urgentă la medic. Pe lângă aceste afecțiuni, există și alte probleme medicale, care pot avea amețeala ca principal simptom. În cele ce urmează vorbim despre acestea și îți explicăm cum trebuie să acționezi, în cazul în care simți că această senzație  te copleșește.

Migrenă

Migrena este o afecțiune des întâlnită la foarte multe persoane, care provoacă o durere pulsatilă, de obicei doar pe o parte a capului. Pe lângă senzația de amețeală, aceasta este însoțită de greață, vărsături, sensibilitate la lumină și la sunetele din jur. De regulă, aceste manifestări sunt însoțite de pete  în câmpul vizual sau furnicături pe o parte a feței. 

Dacă prezinți aceste manifestări, este cazul să te prezinți la medic, care va confirma că te confrunți cu migrenă și îți va recomanda un tratament acut, care trebuie administrat de fiecare dată când simptomele se instalează. În general, tratamentul este bazat pe analgezice precum aspirină, ibuprofen sau paracetamol, însă, pentru a obține cele mai bune rezultate, este necesar să iei medicamentele după un plan bine stabilit, de către un specialist în domeniu. 

Anemie 

Anemia este o afecțiune des întâlnită în rândul femeilor, care se manifestă îndeosebi prin stări de amețeală, senzație constantă de oboseală, paloarea pielii, tulburări de concentrare, frisoane sau episoade de pierdere a memoriei. În cazul în care nu este tratată, anemia se poate agrava, iar simptomele vor deveni mult mai agresive. 

Există mulți factori care pot provoca anemia, însă cel mai comun dintre aceștia este lipsa de fier din sânge. În cazul în care ești suspect de anemie, medicul va solicita un set de analize complete sau o analiză de laborator care măsoară cantitatea de fier din sânge. Dacă valorile sunt sub limită, specialistul îți va prescrie un tratament pe bază de fier, vitamina B-12, vitamina C sau folat.

Uite o lista cu alimente bogate in fier, care te ajuta sa scapi de anemie!

Hipertensiune

Deși hipertensiunea era o boală specifică persoanelor în vârstă, tot mai multe persoane tinere încep să se confrunte cu această afecțiune. Dieta dezechilibrată, lipsa activității fizice sau stresul sunt doar câteva dintre cauzele care facilitează apariția hipertensiunii arteriale. 

O persoană care se confruntă cu  hipertensiune arterială va experimenta, pe lângă amețeală, și simptome precum stări de confuzie, vărsături, vedere încețoșată, dureri de cap sau sângerări nazale. Din fericire, această afecțiune se poate identifica foarte ușor, prin măsurarea tensiunii arteriale și, deși nu poate fi vindecată complet, se poate ține sub control cu medicația potrivită, prescrisă de medicul specialist. 

Otită 

Infecțiile virale de tipul celor responsabile de gripă sau răceală pot cauza, temporar, și o stare de amețeală, atunci când bacteriile sau virusurile se localizează în tubul de legătură dintre urechea medie și tub, provocând otita medie. 

Această afecțiune se manifestă, de cele mai multe ori, prin febră, scăderea apetitului, vărsături și tulburări ale somnului. Diagnosticarea otitei se face printr-un examen medical fizic și prin examinarea urechii. În cazul în care pacientul se confruntă cu această manifestație, îi va fi prescris un tratament antibiotic care poate fi administrat la domiciliu. 

Ai grijă de sănătatea ta și nu ezita să te prezinți la medic atunci când simți că starea de amețeală persistă și îți influențează viața. Probabil că nu ai niciun motiv de îngrijorare, însă cel mai bine este să fii sigur că nu te confrunți cu o afecțiune care s-ar putea agrava dacă rămâne netratată.  

Sursa Foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Regina Maria