Culoarea unghiilor poate fi un semnal de alarmă pentru diverse boli cronice sau pentru carențele de minerale și vitamine care afectează imunitatea organismului.

Când unghiile tale capătă o culoare nefirească, ar fi bine să mergi la medic și să faci investigațiile necesare.

De obicei, însă, schimbarea culorii este însoțită și de alte simptome care te avertizează asupra bolii.

Culoarea roșiatică

Dacă unghiile tale au căpătat o nuanță roșiatică poate fi vorba despre o afecțiune a inimii sau despre lupus eritematos, o boală autoimună foarte greu de tratat. Dacă sunt de un roșu închis, poate fi vorba de o creștere anormală a celulelor roșii din sânge care trebuie investigată de urgență.

Ce arată culoarea unghiilor despre sănătate: galben

Unghiile prea galbene sunt de obicei legate de afecțiunile respiratorii, de diabet sau de un dezechilibru al proteinelor din organism.

Culoarea nefiresc de albă

Unghiile albe, ca și cum ar fi date cu var, sunt nefirești și pot fi un avertisment pentru anemie, boli ale sângelui sau afecțiuni vasculare. Ciroza, afecțiunile renale grave sau diabetul pot fi și ele asociate cu albirea unghiilor.

Ce arată culoarea unghiilor: nuanța verzuie

Aceasta poate apărea uneori în cazul infecțiilor bacteriene care nu sunt tratate la timp.

Culoarea albăstruie

Nuanțele albăstrui sunt un indiciu pentru unele infecții fungice, dar și pentru boli ale plămânilor care nu mai sunt oxigenați corespunzător.

Unghiile pe jumătate sănătoase, pe jumătate albe

Aceste unghii sunt foarte rare și  apar de obicei dacă suferi de boli renale de foarte multă vreme și nu pot fi vindecate cu tratamentele cunoscute.

Dungile maronii verticale

Când apar astfel de dungi care afectează culoarea unghiilor naturale pot fi un semn pentru boala Addison, pentru tulburări hormonale sau pentru diverse tipuri de cancer, de la melanoma până la cancerul de sân.

sursa foto: 123rf.com