Toate drepturile copiilor și tinerilor sub 18 ani sunt reglementate de Convenția asupra Drepturilor Copilului adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 1989. 

Printre drepturile copiilor se numără cel la sănătate, la educație, la viață de familie, la joacă și recreere. Copiii trebuie să trăiască în condiții adecvate și să fie protejați de abuz și vătămare. Toți copiii au aceste drepturi, indiferent unde trăiesc, ce limbă vorbesc și ce religie au. Convenția asupra Drepturilor Copilului precizează că niciun copil nu ar trebui să fie nedreptățit.

Ce ar trebui să știe părinții

Atunci când adulții iau decizii este important să se gândească în ce fel acestea îi vor afecta pe cei mici. Copiii trebuie să fie bine hrăniți, să aibă haine și un loc sigur în care să locuiască, iar autoritățile trebuie să se asigure că aceștia sunt protejați și să îi susțină – inclusiv financiar – pe cei care se ocupă de creșterea și educația copiilor.

În acest sens, în România, copiii primesc o alocație de stat. În 2019, un proiect de lege despre alocatii 2020, aprobat de Parlament, stipula dublarea sumei pe care copiii aveau să o primească. Măsura a fost amânată până în august deoarece sumele necesare nu au fost prevăzute în buget.

Un alt drept important precizat în Convenție privește relația dintre copil și părinte. Așadar, copiii nu ar trebui despărțiți de părinții lor decât în cazul în care cei din urmă nu au grijă în mod corespunzător de ei. De exemplu, dacă părinții îi rănesc fizic și nu se preocupă de ei. În cazul copiilor ai căror părinți nu locuiesc împreună, regulile spun că cel mic trebuie să fie mereu în contact cu amândoi părinții.

Mai mult decât atât, copiii au dreptul la libertatea de exprimare. Adulții au obligația de a le asigura informații, explicații și sfaturi în funcție de vârsta și gradul de înțelegere al acestora, precum și de a le permite să-și exprime punctul de vedere, ideile și opiniile. 

Care este situația în România

La 30 de ani de când Convenţia cu privire la drepturile copilului a fost asumată de România, situația celor mici nu a înregistrat schimbări îmbucurătoare la noi în țară.

Potrivit organizației Salvați Copiii, situația copilului în România rămâne una critică. Peste o treime dintre copii trăiesc sub pragul sărăciei și există un clivaj cronic și destul de mare între zona rurală și cea urbană în ceea ce privește respectarea drepturilor copilului: dreptul la sănătate, la educație, la viață decentă. 

Foarte multe familii folosesc violența verbală, emoțională și fizică în creșterea copiilor. Studiile arată că aproape două treimi dintre copiii români sunt supuși la un astfel de model de educație parentală. În ceea ce privește timpul petrecut la școală, unul din trei copii declară că e implicat sau e martorul unor situații de bullying. Pe de altă parte, România are cea mai mare rată a mortalității în rândul copiilor din Uniunea Europeană, iar accesul la educație este deficitar.

Așadar, drepturile copiilor în România trebuie cunoscute de cât mai mulți adulți, astfel încât viața celor mici să devină mai bună. Părinții sunt principalii responsabili de creșterea și educația copiilor, iar când aceștia lipsesc din viața celor mici, un tutore va avea grijă de ei. 

Sursă foto: Ollyy/ Shutterstock

Material publicitar realizat in colaborare cu colorful.hr