Faimoasa pictură Cina cea de taină, realizată de Da Vinci pe pereții bisericii Santa Maria dele Grazie din Milano, ridică numeroase întrebări și a fost studiată de numeroși specialiști și istorici. Toată lumea cunoaște scena pictată de celebrul maestru italian, iar imaginea lui Iisus înconjurat de apostoli la masa lungă, învelită în alb, s-a întipărit în conștiința colectivă. Dar realitatea din vremurile lui Iisus era cu totul alta.

Mese și scaune înalte pe timpul lui Iisus?

Azi ni se pare absolut firesc ca masa de la Cina cea de taină să fie așa cum a pictat-o Da Vinci: o masă lungă de lemn, acoperită cu o pânză albă și simplă, cu mesenii așezați pe scaune înalte.

Realitatea era cu totul alta în viața de zi cu zi a iudeilor din acele vremuri. În primul rând, nu existau scaune așa cum folosim azi. Iudeii luau masa așezați pe covoare, pături sau perne umplute cu paie.

Iar mesele erau mai degrabă un fel de tăvi cu picioare scurte pe care se serveau bucatele și erau așezate în centrul mesenilor. Despre fețe de masă albe nici nu poate fi vorba. Mesele din acele vremuri erau sculptate simplu din lemn și nu erau acoperite cu pânzeturi.

Ce mâncau de fapt Iisus și apostolii săi?

Leonardo da Vinci a transpus întreaga scenă a Cinei în vremurile sale. Nu putea bănui cât de diferită era viața iudeilor din Palestina acelor vremuri, sub stăpânirea romană.

Maestrul italian a pus pe masa lui Iisus pâine și vin, așa cum au fost cu siguranță și în realitate la cina cea de taină. Dar trebuie să ținem cont că pâinea și vinul sunt două simboluri puternice în credința creștină. Pâinea reprezintă trupul lui Iisus, care s-a jertfit pentru a mântui păcatele muritorilor, iar sângele amintește tocmai de jertfa lui Iisus pe cruce, dar este totodată simbolul vieții eterne care este promisă tuturor credincioșilor în împărăția lui Dumnezeu.

Pe lângă pâine și vin, Da Vinci a îmbogățit cina cea de taină cu bucăți de pește și portocale. Puțin probabil să se fi servit aceste alimente în vremea lui Iisus.

Arheologii italieni Generoso Urciuoli și Marta Berogno au studiat îndeaproape modul de viață al iudeilor și alimentația din acele timpuri precreștine.

Așa cum știm din Evanghelia lui Marcu, cina lui Iisus alături de cei 12 apostoli a avut loc în perioada în care iudeii sărbătoreau eliberarea din robie și se serveau mâncăruri de sărbătoare. Cu siguranță, vinul nu lipsea de pe masă, dar lângă azimă și vin se serveau mâncăruri făcute din boabe de fasole, năut și orz, măsline aromate cu ierburi și, poate, o pastă dulce făcută din smochine, curmale și migdale.

S-a emis și ipoteza conform căreia pe masă ar fi fost și carne de miel, dar conform datelor din Biblie, cina cea de taină a avut loc înainte de perioada ritualică în care evreii sacrificau mieii pentru Pesah. Este foarte posibil ca, la masă, să nu se fi servit deloc preparate din carne, doar legume și boabe, alături de fructele specifice acelor meleaguri.

Portocalele și peștele, pe care le observăm în pictura lui Da Vinci, erau considerate delicatese în vremea Renașterii și se serveau în casele nobililor italieni. Acesta este motivul pentru care pictorul italian le-a ales să reprezinte meniul din Cina cea de taină.