Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni agenţiei Reuters că acţiunile militare ruse vor înceta „într-o clipă” dacă Ucraina îndeplineşte mai multe condiţii: să înceteze rezistenţa, să îşi modifice Constituţia pentru a recunoaşte anexarea Crimeei de către Rusia şi să recunoască independenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk.

Peskov a precizat că aceste condiţii au fost aduse la cunoştinţa conducerii de la Kiev și a insistat că Rusia nu mai are și alte pretenții teritoriale de la Ucraina.

„Chiar terminăm, cu adevărat, demilitarizarea Ucrainei. O vom termina, dar principala condiție este ca Ucraina să înceteze acțiunea militară”, a spus Peskov.

Aceasta este cea mai explicită expresie de până acum a termenilor pe care Moscova doreşte să îi impună ucrainenilor pentru a pune capăt aşa-numitei „operaţiuni militare speciale” începute acum 12 zile.

„Trebuie să oprească acțiunea militară și atunci nu va mai fi nimeni împușcat. Ei ar trebui să facă amendamente la constituția lor, conform cărora Ucraina ar respinge orice obiectiv de a intra în orice bloc (n.r – NATO, UE). Am discutat, de asemenea, despre cum ar trebui să recunoască Crimmea ca teritoriu rusesc și că ei trebuie să recunoască Donetsk și Lugansk ca state independente. Și asta e. Se poate opri în orice moment”, a mai spus Peskov.

Cererile Rusiei au venit la scurt timp după ce armata rusească au pierdut un oraș cheie în favoarea Ucrainei. Orașul Chuhuiv din nord-est a fost preluat duminică, după ce armata Ucrainei a provocat pierderi grele armatei Rusiei, susțin oficialii apărării.

Cu toate acestea, Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a declarat chiar înainte să înceapă a treia rundă de negocieri că nu este de acord cu aceste condiții.