În ceea ce priveşte procesele de due diligence, părerea generală este că vor deveni mai riguroase sau vor rămâne neschimbate, ceea ce ar putea fi un semn că piaţa de investiţii din România este una echilibrată între vânzători şi cumpărători”, a declarat Anca Merdescu, Associate Director Investment Services la Colliers International.

Pe piaţa terenurilor, aproape 70% dintre jucătorii activi în tranzacţii intenţionează să avanseze cu toate sau cu unele dintre tranzacţiile în curs, iar 43% dintre participanţii la studiul Colliers International pe acest segment se aşteaptă să închidă tranzacţii în următoarele trei luni, ceea ce indică faptul că piaţa se păstrează activă în această perioadă.

Mai mult, majoritatea investitorilor care nu prevăd finalizarea unei tranzacţii (achiziţie sau vânzare) pe termen scurt se aşteaptă să încheie totuşi o tranzacţie până la sfârşitul anului. Doar 16% dintre intervievaţi nu se aşteaptă să finalizeze nicio achiziţie sau vânzare de teren în 2020.

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor la terenuri, 44% dintre investitorii participanţi la studiul Colliers International se aşteaptă ca preţurile să scadă în viitorul apropiat, în timp ce un procent similar de investitori nu au o opinie clară pe acest subiect. Studiul arată totodată şi faptul că segmentul de piaţă pe care investitorii activează – rezidenţial, birouri, retail sau proiecte mixte – sau poziţia lor ca vânzători sau cumpărători au o influenţă foarte mică asupra percepţiei actuale privind evoluţia preţurilor.

Când revin lucrurile la normal pe piața imobiliară

„Deşi este mult prea devreme pentru a trage concluzii având în vedere incertitudinea privind evoluţia crizei epidemiologice, rezultatele studiului pe piaţa de terenuri dau o notă pozitivă acestui context complex, într-un segment în care sentimentul din piaţă influenţează mult deciziile. Opinia generală este că, dacă lucrurile ar începe să revină, gradual, la normal în următoarele două luni, piaţa de terenuri ar rămâne într-o formă decentă pentru restul anului 2020, atât timp cât impactul economic generat de starea de urgenţă nu ar fi prea accentuat”, a declarat Sînziana Oprea, Director Land Agency la Colliers International.

Totodată, peste 67% dintre investitori se aşteaptă ca implicaţiile actualei epidemii de Covid-19 asupra economiei româneşti să dureze mai mult de un an, arată studiul Colliers International asupra pieţei de investiţii.

Cu toate acestea, există ceva mai mult optimism în ceea ce priveşte piaţa imobiliară, 35% mizând pe o recuperare în mai puţin de un an. De altfel, investitorii care prognozează implicaţiile asupra pieţei imobiliare pe o perioadă mai mare de un an sunt mai puţini (52%) decât cei care se aşteaptă la efecte pentru economia generală pe termen lung (67%).

Investitorii sunt şi mai optimişti când vine vorba de propria companie, 27% aşteptând să-şi revină la normal în mai puţin de 6 luni, iar 38% în mai puţin de un an, ceea ce poate fi un semn de încredere în viabilitatea afacerii lor.

„Segmentele cele mai reziliente din punctul de vedere al investiţiilor ar putea fi cel industrial-logistic şi cel de birouri, dar actuala criză va aduce schimbări în preferinţele de cumpărare ale investitorilor pe termen lung. În acelaşi timp, proiectele industriale şi logistice, împreună cu hotelurile, câştigă cel mai mult interes pe termen mediu, deoarece cererea de proiecte de retail este de aşteptat să se diminueze”, a declarat Mihai Pătrulescu, Senior Associate Investment Services la Colliers International.

În perspectivă, jucătorii din piaţa imobiliară se aşteaptă la o dinamică divergentă a veniturilor din închiriere. Mai bine de 80% dintre cei chestionaţi cred că veniturile din retail şi din segmentul hotelurilor vor scădea, în timp ce segmentul industrial este de aşteptat să înregistreze creşteri ale chiriilor (22,4%) sau chirii stabile (58,6%).

Totodată, perspectiva pentru segmentul de birouri este neclară, întrucât numărul respondenţilor care înregistrează o scădere a chiriilor (45%) este aproape egal cu numărul respondenţilor care se aşteaptă la chirii neschimbate (37%).

În acelaşi timp, este de aşteptat ca preţurile activelor să urmeze aceeaşi dinamică a veniturilor din chirii, cu unele diferenţe minore, deoarece aproximativ 75% dintre respondenţi se aşteaptă ca preţurile activelor din zona de retail şi hoteluri să scadă, în timp ce pe segmentele de birouri şi industrial preţurile vor rămâne constante, după cum consideră 52% dintre participanţii la studiul Colliers International asupra pieţei de investiţii.