Lumina albastră pe care o emană noile dispozitive digitale precum telefoanele mobile este o adevărată otravă pentru ochi. Ea provoacă retina să dea naștere unor molecule toxice la nivelul celulelor care receptează lumina. Cu alte cuvinte, otrăvește retina, iar pagubele pe care le produce nu mai pot fi reparate cu nimic.
Cum ne distrugem vederea cu telefonul mobil
Cu cât petrecem mai mult timp cu ochii în telefoanele mobile, cu atât situația este mai gravă, iar defectele de vedere mai pronunțate. O echipă de cercetători de la Universitatea din Toledo a descoperit că lumina albastră dă naștere acelor molecule toxice care dizolvă membrana celulelor fotoreceptoare.
Încet, încet, mii de celule bune mor și ne pierdem vederea. Lumina roșie, galbenă sau verde nu are acest efect. Singura care reprezintă acest pericol și care a fost studiată în amănunțime este lumina albastră, a declarat doctor Ajith Karunarathne, de la Universitatea din Toledo.
Cercetătorii au introdus aceste molecule toxice și în alte celule, precum neuroni, celule cardiace și chiar celule canceroase. Expuse la lumină albastră și aceste celule au murit. Singura moleculă care le poate apăra, din câte au observat până acum cercetătorii, este o moleculă denumită alfa tocoferol, dar aceasta nu mai este la fel de eficientă la persoanele trecute de 50 de ani, care au un sistem imunitar slab.
Ce este de fapt lumina albastră
Spectrul luminos are tot felul de nuanțe albastre. În urma studiilor, s-a constatat că lumina albastră-turcoaz nu este dăunătoare, din contră este benefică pentru moralul și spiritul nostru. Cea care ne atacă ochii și ne îmbolnăvește este lumina albastră-violet. ”S-a demonstrat că cea mai toxică lungime de undă pentru celulele retiniene este cea între 415 şi 455 de nanometri”, explică Serge Picaud, neurobiolog şi director la Inserm Institut de la Vizion. Această zonă fototoxică corespunde luminii albastru-violet din spectrul curcubeului. Din nefericire, aceste unde luminoase sunt emise de toate dispozitivele electronice pe care le folosim, dar în cantitate mai mare de telefoane și tablete.
Din cauza acestor nuanțe albastru-violet, producția de melatonină este inhibată, iar acest hormon ajută la reglarea ciclului de somn și asigură odihna organismului. Nu doar că obosește, dar te împiedică să te odihnești, iar cei mai afectați sunt copiii de până la 14 ani, a căror retină nu este complet echipată cu toate celulele care o protejează de radiațiile nocive.
Ne putem apăra de această lumină toxică purtând la calculator ochelari speciali, cu lentile fotoselective. Dar protecția pe care ne-o oferă nu este una totală. În mod normal, ar trebuie să ne expunem cât mai puțin luminilor albastre și să cumpărăm tablete sau telefoane cu filtre de protecție.
foto: 123rf.com