Unora le plac meduzele, alții le detestă. Copiii se joacă adesea cu ele, deși nu este indicat să îi lași în preajma bancurilor de meduze, pentru că vietățile acestea spongioase au tentacule pline de venin și înțepătura lor ustură serios.

Înțepătura de meduză provoacă dureri ca niște arsuri, a căror intensitate variază în funcție de sensibilitatea pielii. Copiii sunt cei mai afectați, dar și persoanele alergice. Se poate face și șoc anafilactic la venin, iar cine știe că are o sensibilitate deosebită la substanțele toxice și venin trebuie să se ferească.

În locul în care ai fost atins de tentaculele usturătoare, pielea se înroșește imediat, apare o senzație de amorțeală la început, apoi durerea și usturimea se accentuează.

Cum să tratezi înțepătura de meduză

Dacă ai fost înțepată, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te abții să te freci sau să aplici comprese pe piele. Trebuie să cureți bine urmele gelatinoase de pe piele cu apă sărată din mare sau cu oțet. Apoi să folosești un card de plastic sau o lamă de ras și săpun pentru a rade ghimpii minusculi care au rămas în piele. Oțetul împiedică eliberarea veninului, chiar dacă pe moment sporește senzația de usturime. Aplică apoi o loțiune pe bază de lidocaină pentru ameliorarea durerilor.

Nu folosi niciodată benzină, acetonă, apă dulce sau spray pentru a neutraliza usturimea. Nu freca locul cu nisip și nu te bandaja! Bandajele nu vor face decât să înfigă și mai bine ghimpii în piele și durerea se va amplifica.

Când sunt periculoase dracul de mare și văduva neagră

paianjenul văduva neagră

Dracul sau dragonul de mare este un mic pește de mărimea unui guvid, care are patru țepi lângă înotătoarea dorsală. Dacă ai ghinionul să calci pe el, pentru că îi place să se ascundă în nisipul de la mal, te vei înțepa, dar usturimea nu este mai rea decât înțepătura de meduză și se tratează ușor. Veninul acestui pește provoacă amorțeală și apoi dureri, dar numai pentru câteva ore.

Paianjenul văduva neagră se ferește din calea oamenilor și nu este periculos, dacă nu este provocat. Chiar dacă este cea mai veninoasă insectă din țara noastră, atacul lui poate fi fatal numai în cazul persoanelor alergice, al vârstnicilor sau al cardiacilor și numai dacă nu se iau măsuri de prevenire.

Citește și cum trebuie să te tratezi dacă ai fost înțepată de viespi.

sursa foto: 123rf.com