Vârsta trecută în buletin și ridurile din jurul ochilor nu reflectă în realitate vârsta adevărată a sufletului tău. Dacă ai un spirit liber, puternic și independent, dacă știi să te bucuri de viață și nu te lași doborât de necazurile mărunte, sufletul tău este unul echilibrat și mult mai tânăr decât s-ar crede.

Din cauza problemelor, a stresului cotidian și a grijilor de tot felul, mulți oameni par mai în vârstă decât sunt în realitate. Mulți tineri încep să albească după vârsta de 30 de ani sau capătă riduri pe frunte pe care nu le-ar fi avut decât la senectute.

Să trăim mai mult, dar să rămânem tineri!

Un organism sănătos și un stil de viață echilibrat nu resimte trecerea anilor ca pe o povară. Studiile genetice din ultima vreme arată că persoanele care știu să trăiască echilibrat și care au grijă de sănătatea lor pot depăși ușor vârsta de 90 de ani, având sufletul tânăr până la vârste înaintate.

Specialiștii consideră că oamenii pot avea o speranță de viață de 100 – 120 de ani, dacă nu sunt afectați de condițiile de mediu și de stresul cotidian. În ultimele secole, datorită abundenței de hrană și a progresului medicinei, dar și a condițiilor mai bune de trai, durata de viață a crescut.

Chiar dacă ajungem să trăim mai mult, important este ca procesul de îmbătrânire să fie cât mai lent și să ne simțim tineri și la 50 sau 60 de ani. Metabolismul, sănătatea, stilul de viață, dar și starea noastră sufletească trebuie să contribuie toate pentru a atinge un asemenea obiectiv ambițios.

Ține stresul sub control

O viață activă, cu multe activități și planuri frumoase, care să îți aducă bucurie, te ajută să ții departe stresul. De asemenea, sportul și plimbările în aer liber făcute în mod constant ajută toate procesele din organism și stimulează sistemul imunitar.

Sănătatea și mișcarea sunt foarte importante pentru un psihic rezistent și puternic. Iar acest lucru se simte în timp și asupra stării tale sufletești. Sunt oameni care îmbătrânesc mai repede decât alții, chiar dacă au aceeași vârstă. Un studiu realizat în Noua Zeelandă timp de 12 ani, la care au participat 38 de tineri adulți sănătoși, a demonstrat clar să unii oameni îmbătrânesc mai repede decât alții.

Dar participanții care făceau sport și aveau o atitudine optimistă față de viață îmbătrâniseră cel mai puțin în cei 12 ani de teste. Cei care au îmbătrânit mai repede aveau probleme de echilibru și de coordonare motorie, oboseau mai repede și aveau o atitudine defetistă în fața problemelor vieții.

sursa foto: 123rf.com