Castelul Peleș a fost construit la inițiativa lui Carol I, primul rege al României și cel mai longeviv – 48 de ani de domnie, pe locul numit astăzi Sinaia (fostă comuna Podul Neagului). Atras de peisajele minunate din zonă, Carol I a cumpărat un teren pe care sa ridice castelul.
Regele Carol I s-a alăturat muncitorilor
Regele a lucrat împreună cu arhitectul german Wilhelm Doderer la planurile constructiei, dar și cu alți specialiști de-a lungul lucrărilor. Se spune că regele a lucrat ca oricare alt muncitor român din cei 300 prezenți pe șantier. A tencuit o parte din tencuielile pereților, a zugrăvit camere și s-a implicat oriunde era necesară mâna de lucru. Era obsedat de detalii și dorea ca toate să iasă perfect.
În timpul lucrărilor la castel au fost dezgropate tăblițe din aur care aveau o scriere necunoscută, dar și imagini despre care se presupune că ar fi o cronică a dacilor. Acestea au fost donate de Carol I Mănăstirii Sinaia, iar în prezent pot fi admirate la Institutul de Arheologie Vasile Pârvan din Capitală.
Bani de aur sub piatra de temelie
Se pune că regele ar fi îngropat sub piatra de temelie 100 de monede de aur de 22 karate, în valoare de 20 de lei, ce au imprimat chipul său, dar și actul de fundație al construcției.
Dupa ce a fost inaugurată oficial în 1883, au mai urmat planuri de dezvoltare, forma actuală a castelului fiind finalizată în 1914.
Cheltuielile construcției au fost suportate de Carol I (a vândut o moșie din Germania) și s-au ridicat undeva la peste 16 milioane de lei-aur.
Castelul are 160 de încăperi, din care doar 10 sunt accesibile turiștilor și adăpostește mai multe colecții valoroase. Camerele din circuitul turistic poartă denumiri precum: Sala Maură, Salonul Florentin, Sala Coloanelor, Sala de Concerte, Sala Armelor, Holul de Onoare, Apartamentul Imperial, Sala de Muzică, Sala de Teatru. Castelul adăpostește o colecție impresionantă de cărți rare, cu coperți din piele și lietere de aur, uși secrete, uzină electrică proprie, și multe altele. Peleșul a fost primul castel complet electrificat din Europa.
Castelul Peleș urma să-i serveasca lui Carol I drept reședință de vară, dar acest lucru nu a durat prea mult, căci locul a servit muzeu si cadru pentru vizite oficiale sau ceremonii militare.
În perioada ianuarie – martie 1948, castelul este închis din ordinul autorităţilor comuniste, iar bunurile de patrimoniu ajung la Muzeul de Artă din București.
Castelul Peleș, Muzeu Național din 1953
Din anul 1953, castelul devine Muzeu Naţional, în timp ce celelalte imobile situate pe domeniul Peleş, precum castelele Pelişor, reşedinţa particulară a celui de-al doilea cuplu regal, Ferdinand I, Maria şi Foişor, fosta Casă de vânătoare a primului Rege al României şi reşedinţă a regilor Carol al II-lea şi Mihai I vor deveni case de creaţie şi odihnă pentru scriitorii, muzicologii şi artiştii plastici agreaţi de regimul comunist, scrie peles.ro.
După moartea Regelui Carol I, domeniul a trecut în proprietatea Regelui Ferdinand I și a succesorului acestuia dinastic, Regele Mihai I.
Castelul, loc pentru recepții și evenimente deosebite
În 2007, întreg domeniul de la Peleș, excepție castelul Foișor, reintră în proprietatea Regelui Mihai I, dar rămân în administrarea statului român. În 2008, regina Ana s-a aflat pentru prima oară într-o vizită oficială în castelul Peleș. Ulterior, regina a mai vizitat castelul cu prilejul evenimentelor importante organizate de Casa Regală a României precum întoarcerea Majestății Sale, Regele Mihai I, nunta de diamant a cuplului regal, dar și jubileul principesei Margareta.
Funeraliile reginei Ana, trecută în neființă pe 1 august 2016, se vor desfășura la Castelul Peleș, în Holul de Onoare. Steagul a fost coborât în bernă timp de 40 de zile.
După Castelul Bran, Peleșul este considerat al doilea muzeu din țară căutat și vizitat de turiști români și străini.
Sursă Foto 123rf.com
- Vezi si: Castele Romania – cele mai frumoase castele de vizitat in Romania
- Vezi şi Castelul Edinburgh – unul dintre cele mai frumoase castele din Scoția!