Castelul Corvinilor mai este cunoscut și sub denumirea de Castelul Hunedoarei sau Castelul Huniazilor și este un important monument istoric al României.

Castelul Corvinilor este unul de poveste

Castelul Hunedoarei este cea mai mare construcție medievală cu dublă funcționalitate (civilă și militară) din România care încă mai există.

Castelul Corvinilor a fost ridicat în secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaști.

Cetatea a suferit diverse transformări în timp, de către stăpânii săi care i-au modificat aspectul.

Castelul a aparținut familiei Huniazilor până în 1580, după care a intrat în posesia statului Habsburgic.

Neschimbate au rămas galeria și donjonul – turnul de apărare, dar și Turnul Capistrano (Turnul Pictat).

Din aceeași categorie mai fac parte Sala Cavalerilor, Turnul Buzduganelor, Bastionul Alb și Sala Dietei.

În aripa castelului numită Matia (de la Matei Corvin, fiul lui Ioan) se mai deslușește destul de vag, o pictură referitoare la legenda cu corbul de la care se zice că își trag numele urmașii lui Ioan de Hunedoara (Corvini).

castelul huniazilor

Foto

În curtea castelului, alături de capela zidită tot în timpul lui Ioan de Hunedoara, se află o fântână adâncă de 30 de metri.

Conform legendelor, fântâna ar fi fost săpată de trei prizonieri turci. Li s-a promis libertatea dacă vor ajunge la stratul de apă.

După 15 ani de trudă, când au terminat fântâna, stăpânii nu s-au ținut de cuvânt.

Castelul a fost restaurat și transformat în muzeu. Cetatea are 42 de încăperi și se întinde pe mai mult de 7000 mp, iar turnurile sale au în jur de 70 de metri fiecare.

Pentru a atrage și mai mulți turiști, în secolul 19 s-au făcut importante lucrări de restaurare în castel, dar și la fațada palatului mare spre oraș.

Acoperișul actual este mai înalt decât cel original, iar terasa de artilerie are un sir de creneluri și un turnuleț de supraveghere, după cum ne informează castelulcorvinilor.ro

Legenda Corbului de la Castelul Corvinilor

Pe blazonul familiei Corvinilor este inscrptionat un corb care tine în cioc un inel de aur.

Se spune că Ioan era fiul nelegitim al regelui Ungariei Sigismund de Luxemburg, cu Elisabeta, o femeie din Țara Hațegului.

Din dorința de a nu se afla, regele o căsătorește cu Voicu, unul dintre vitejii săi, dar îi oferă în dar și un inel pentru copilul nenăscut.

Inelul avea ca scop recunoașterea lui Ioan când va ajunge la curtea regală.

Un corb, atras de strălucirea inelului uitat de femeie pe un ștergar, a furat bijuteria. Copilul Ioan a săgetat pasărea și a recuperat inelul mamei sale.

Când a ajuns la curtea regală a povestit cele întâmplate, iar regele a decis ca simbolul familiei să fie corbul cu un inel de aur în cioc.

fantana castelul corvinilor

Un loc ideal pentru producții cinematografice

În parcursul istoriei sale contemporane, castelul a fost gazda și cadrul realizării unor producții cinematografice de prestigiu.

Aici au fost ecranizate momente din istoria românilor sau din istoria universală (François Villon, Vlad Țepeș, Mihai Viteazul, Regii blestemați).

Tot aici vor fi realizate producții de același gen (Biografia lui Martin Luther, Henric al VIII-lea, Săgeata neagră).

Programul de vizitare și prețul biletelor le găsiți aici

Accesul la Castelul Corvinilor se poate realiza pe DN7 (E15) până în dreptul localităţii Sântuhalm, dinspre est sau vest.

De acolo se merge pe DJ 687 până în oraşul Hunedoara.

Intrarea se face dinspre localitatea Sântuhalm urmând bulevardele Traian, Republicii şi Libertăţii.

Sursa Foto wikipedia

Dacă ajungeți în zonă, puteți merge și la Lacul Cinciș