În primul rând, aici este locul în care se acumulează printre cele mai multe bacterii din locuință. Pe de altă parte, și gradul de uzură al obiectelor din această încăpere este mai mare. De aceea, este bine să ții cont de câteva indicații simple și norme de igienă și să înlocuiești la timp obiectele din bucătărie.

 

Când se înlocuiesc prosoapele de bucătărie și bureții

 

Nu toți microbii sunt periculoși, însă riscurile sunt mai mari când aceștia apar în locurile în care nu trebuie. „Oamenii vorbesc mereu de germeni, fără să știe ce înseamnă. Ce sunt germenii? Ei sunt un tip de microbi care provoacă boli, dacă ajung în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit. Cei mai mulți microbi sunt inofensivi și intrăm în contact cu ei zilnic. Este important să înțelegem că există germeni patogeni, de care este vital să ne ferim prin practici bune de igienă, dar astfel încât să nu eliminăm chiar toți microbii din jur, pentru că unii dintre ei sunt necesari organismului”, explică pentru NBC News Elizabeth Scott, profesor american de biologie.

 

„Cu cât umiditatea este mai ridicată într-un loc, cu atât riscul dezvoltării bacteriilor este mai mare. Chiuveta din bucătărie este un loc în care apariția microbilor este favorizată”, adaugă Scott.

 

În teorie, buretele de bucătărie trebuie înlocuit zilnic. În practică, este suficient să îl schimbăm o dată pe săptămână sau de două ori, pentru a ne asigura că suntem feriți de germeni. De asemenea, Scott mai recomandă să ca buretele de vase să nu fie folosit pentru a șterge blatul de bucătărie și nici tocătorul pe care am feliat pui crud.

 

În ceea ce privește prosoapele de bucătărie, acestea trebuie spălate și igienizate după fiecare folosire, motiv pentru care Scott ne recomandă să avem cât mai multe la îndemână, pentru a le folosi prin rotație.

 

Când trebuie schimbată chiuveta de bucătărie

 

Chiuvetele de bucătărie sunt destul de rezistente și, întreținute corect, pot dura ani de zile, fără probleme. Totuși, există și situații în care vei vrea să schimbi chiuveta de bucatarie din motive de igienă. De exemplu, atunci când te muți într-un nou apartament, când renovezi sau când observi că cea veche s-a uzat. În plus, dacă obișnuiești să gătești des și te afli de multe ori în situația în care vasele nu mai încap sub robinet, poate ar trebui să te gândești la una mai mare sau chiar cu două cuve.

 

Pentru a-ți păstra chiuveta igienizată și curată, este recomandat să o ștergi de fiecare dată când ai terminat de spălat vasele și, o dată la două săptămâni, să folosești o soluție dezinfectantă pentru a elimina germenii periculoși care se acumulează în special în jurul gurii de scurgere.

 

Când trebuie înlocuit tocătorul de bucătărie

 

Fie că folosești un tocător din plastic, fie unul din lemn sau piatră, acesta trebuie înlocuit în momentul în care arată uzat. De asemenea, ar trebui să folosim două tocătoare: unul pentru carne și unul pentru legume, pentru a evita contaminarea alimentelor.

 

Tocătorul trebuie curățat bine după fiecare utilizare, folosind apă fierbinte și săpun, pentru a distruge orice urmă de bacterii. Poți folosi, ocazional, și o soluție de igienizare preparată în casă, dintr-o linguriță de înălbitor cu clor la patru litri de apă.

 

Când trebuie înlocuite condimentele

 

Valabilitatea unui amestec de condimente care a fost deja desfăcut este de aproximativ opt luni. În cazul condimentelor simple, uscate, acestea pot fi păstrate pe raft timp de un an sau doi. Unele mirodenii, cum ar fi nucșoara sau anasonul, sunt și mai rezistente și pot fi păstrate ani de zile fără să își piardă aroma și savoarea.

 

Condimentele sub formă de pudră fină, precum curcuma, piperul negru sau ghimbirul, își pierd mai rapid aroma, absorb umezeală și se aglutinează în timp, moment în care ar trebui să le înlocuiești.

 

Când se înlocuiesc oalele și tigăile

 

Dacă bunicile noastre aveau tigăi metalice care au durat zeci de an, în cazul oalelor și tigăilor din teflon durata de viață este mult mai mică. Orice ustensile de bucătărie de care mâncarea nu se lipește încep să își piardă rezistența după aproximativ cinci ani, în funcție de calitatea materialului din care sunt fabricate. Dacă observi că mâncarea a început să se lipească de tigaia în care gătești sau că suprafața acesteia a început să se decojească, acestea sunt semne clare că trebuie înlocuită.

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Rawpixel.com