Era un cal-vedetă. Îi plăcea să pozeze pentru jurnalişti şi fotografi.

Secretariat a fost, din punct de vedere fizic, un cal proporţionat perfect. Cântărea 533 de kilograme, măsura 1,68 m de la pământ până la şa, iar musculatura corpului era impresionantă. Calul avea culoarea roşu-cărămiziu, fapt pentru care era denumit şi “Marele Roşu”, iar pe frunte deţinea un semn distinctiv alb. Ceea ce a fascinat din punct de vedere social la acest cal a fost personalitatea lui distinctă(deosebită, specială??). Îi plăcea statutul de vedetă. Când observa jurnalişti sau fotografi în jur începea să pozeze ridicând urechile, privind direct în obiectivul camerelor foto şi adoptând un mers elegant. Devenise o vedetă şi era cunoscut în toată America. Călătorea uneori cu avionul în diferite părţi ale ţării unde avea curse, iar la aterizare era aşteptat de mii de oameni care aclamau. Mulţi jurnalişti afirmau că nici preşedintele Statelor Unite nu are parte de atâta atenţie când coboară din avion.

 

Proprietara sa era o femeie pe nume Penny Chenery, care deţinea o fermă de cai. Succesul calului se datorează şi faptului că era răsfăţat de stăpâna sa.

Proprietara lui Secretariat era Penny Chenery, o femeie din oraşul Richmond, statul Virginia, care trăia de pe urma cailor crescuţi la ferma ei, numită Meadow Stable. Femeia hrănea şi îngrijea personal calul, se asigura că nimeni nu are o influenţă negativă asupra lui şi asista la toate antrenamentele sale. În public, Penny Chenery lăuda calul, iar acesta părea că ştie că se vorbeşte la superlativ despre el. Penny Chenery era singura femeie proprietară de cai de curse în acea vreme şi nu de puţine ori era ridiculizată verbal de bărbaţii aroganţi care deţineau alţi cai. Cu toate acestea, femeia a făcut faţă acestor răutăţi vorbind despre valoarea calului său. Cu banii strânşi de pe urma victoriilor lui Secretariat, Penny Chenery a modernizat ferma, care şi astăzi primeşte vizitatori curioşi să afle despre celebrul cal.

Calul Secretariat obişnuia să plece ultimul de la start, dar câştiga apoi la diferenţe foarte mari şi accelera cum niciun alt cal din istorie nu a mai făcut-o.

Calul Secretariat impresiona publicul prin faptul că pleca ultimul de la start. Alerga pe ultimul loc o bună perioadă a cursei după care accelera într-un ritm nemaiîntâlnit până în vremurile noastre. Niciun alt cal din istorie nu ar fi putut ţine pasul cu Secretariat în momentul accelerării. Părea că nu oboseşte niciodată. Alerga liber, fără să fie lovit cu cravaşa de jocheul său Ron Turcotte.

 

Calul Secretariat avea o inimă de trei ori mai mare decât a unui cal obişnuit. Era o “maşină” de alergat

Calul Secretariat a fost considerat de medicii veterinari atât o forţă şi o ciudăţenie a naturii. Un detaliu specific acestui cal a uluit atât lumea sportului, cât şi pe cea medicală. Inima calului Secretariat era de trei ori mai mare şi mai grea decât a unui cal obişnuit şi de două ori mai mare decât a unui cal de curse. Se estimează că inima lui Secretariat cântărea 10 kilograme, în condiţiile în care inima unui cal obişnuit cântăreşte între 3 şi 4 kilograme, iar cea a unui cal de curse, între 5 şi 6 kilograme. Se poate spune că s-a născut cu un “motor” superior oricărui alt cal cunoscut în istorie. Acest detaliu îi dădea ocazia să alerge ca “o maşină fenomenală”, după cum afirma comentatorul cursei Belmont Stakes. Inima sa supradimensionată îi permitea lui Secretariat să alerge din ce în ce mai rapid pe măsură ce se apropia finalul unei curse, în condițiile în care alţi cai reduceau viteza ca urmare a oboselii.

 

La moartea sa ,în anul 1989, calul Secretariat a fost înmormântat întreg, în semn de respect. De obicei se înmormântează doar capul, inima sau copitele unui cal de curse.

Calul Secretariat a murit în anul 1989 când avea 19 ani, o vârstă a bătrâneţii pentru cai. Se îmbolnăvise de laminită sau furbură, o inflamaţie extrem de dureroasă şi nevindecabilă la acea vreme, la nivelul copitei. Campionul Americii suferea de dureri mari. A fost eutanasiat pentru a i-se curma aceste dureri. În semn de respect pentru performanţele uluitoare realizate în sport, calul Secretariat a fost înmormântat întreg. De obicei se înmormântează doar capul, inima sau copitele unui cal de curse. La mormântul calului Secretariat vin şi acum iubitori ai sportului şi pun anual flori.