Buna conduită te ajută să îi respecți pe ceilalți și să te ferești de situații penibile, ba chiar periculoase. Simbolurile universale, popularizate în ultimul secol prin intermediul filmelor și al internetului, nu sunt chiar atât de universale pe cât am crede.

Dacă la noi în țară sau în Statele Unite ale Americii descoperim gesturi comune cu semnificație pozitivă, în alte părți ale lumii, spre exemplu în Australia sau în India, ele pot avea conotație negativă și îi vei jigni grav pe cei cu care vorbești.

Dacă nu cunoști obiceiurile localnicilor, mai bine îți ții mâinile acasă!

Renumitul ”V” de la ”Victorie!”

Când ridici două degete, și anume arătătorul și degetul mijlociu în unghi deschis, trebuie să știi că, peste tot în lume, palma trebuie să fie îndreptată către destinatar. Dacă nu folosești corect acest gest și întorci dosul palmei către ceilalți, el poate însemna o jignire gravă în Australia, în Noua Zeelandă, India, dar și în Marea Britanie.

În general, semnul victoriei se face cu palma spre cei din jur și cu celelalte trei degete strânse în interior. Astfel, el mai poate semnifica pace sau mesaj de prietenie în țările astiatice sau poate fi un gest de apreciere la japonezi, când vor să își facă poze unii altora.

Celebrul OK american, jignitor în Europa

Nu face niciodată gestul Ok, ținând degetul mare și degetul arătător unite în cerc, prin Germania, Rusia sau prin Brazilia. Nu are conotația pozitivă pe care o are pentru americani și pe care am învățat-o din filmele de la Hollywood. Din contră, în multe state europene sau din America latină, celebrul gest reprezintă una dintre cele mai grave insulte, el fiind asociat cu un orificiu rușinos al corpului uman.

Mai bine te abții să îl mai folosești, dacă nu ești sigură că este interpretat în sens pozitiv. În Franța nu este chiar atât de grav, dar este asociat cu cifra zero și, dacă i-l arăți cuiva, înseamnă că îți bați joc de el și îl consideri un prost. Iar în Japonia se pare că înseamnă bani, iar dacă îl arăți cuiva, înseamnă că îi ceri să te plătească.

Buna conduită. Nu ridica degetul mare în Grecia!

Tot din cultura populară americană am împrumutat și gestul cu degetul mare ridicat și pumnul strâns. Este un semn de apreciere care înseamnă fie ”De acord!”, ”Bună idee!” sau ”O treabă bine făcută!”

Dar, în Grecia, țară în care mai toți românii pleacă cel puțin o dată în concediu, trebuie să te abții să îl folosești. Este o injurie grosolană și vei primi o replică pe măsură.

Aceeași conotație negativă o are și în Australia sau în statele Orientului Mijlociu. Pe de altă parte, dacă în Germania semnifică cifra 1, în Japonia, degetul mare semnifică cifra 5. Ai grijă, dacă negociezi ceva cu un vânzător japonez. Una este să plătești 1 dolar sau 1 euro, și alta este să plătești 5!

Nu arăta cu mâna în Asia

in multe state africane, poti arăta cu degetul doar către obiecte, nu si către persoane

Pentru noi este firesc să arătăm cu degetul în momentul în care vrem să indicăm o direcție sau un obiect care ne interesează, deși este considerat un gest cam nepoliticos. Dar în țările asiatice, în China, Japonia și Indonezia, sau în multe țări din America latină este interpretat drept un gest ofensator față de persoana către care ai îndreptat mâna.

În multe state africane, poți arăta cu degetul doar spre obiecte, niciodată spre oameni sau animale. Este mult mai bine să arăți spre un om cu palma deschisă și îndreptată în jos.

”Vino-ncoace!”, un gest cu o mulțime de semnificații

Când o mamă își cheamă copilul cu degetul arătător, cu palma în sus și celelalte degete strânse, este un gest firesc. Mai poate semnifica uneori, în funcție de situație, că mama este supărată și are intenția de a-și pedepsi copilul, dar nu are alte semnificații ascunse.

În schimb, dacă o femeie își cheamă iubitul cu degetul sau un alt bărbat, gestul poate fi plin de promisiuni… toate de bun augur pentru bărbatul respectiv. Nu același lucru înseamnă și în Slovacia, China sau Malaiezia.

Aici, dacă îndrăznești să chemi pe cineva cu degetul, sigur primești o înjurătură sau o apostrofare usturătoare, deoarece este considerat un gest deosebit de urât și jignitor. În Filipine riști să faci și închisoare, dacă folosești acest gest, atât de nevinovat în cultura noastră.

sursa foto: 123rf.com