Blocată în izolare cu un soț abuziv. Violența domestică în perioada de pandemie de Covid-19 poate să escaladeze. Chiar dacă măsurile de siguranță s-au mai relaxat, există multe persoane care trebuie să stea în izolare sau în carantină. Află cum poate acționa o femeie care este blocată în izolare cu un soț abuziv.

Blocată în izolare cu un soț abuziv. Cea mai întâlnită formă de abuz

În opinia psihologului Laura-Maria Cojocaru, cea mai des întâlnită formă de abuz este cea fizică, care poate duce la răniri grave, în unele cazuri chiar la pierderea vieții. Multe femei ajung în această situație, dar nu cred că este ceva neobișnuit, pentru că au crescut în familii în care se întâmpla același lucru. Este considerat abuz fizic: împingerea, scuipatul, astuparea gurii pentru a nu țipa, pălmuitul, trasul de păr, lovitul sau înjunghiatul cu diverse obiecte, dar și sexul fără consimțământ – sexul nu este o obligativitate care reiese din actul de căsătorie.

Blocată în izolare cu un soț abuziv. Abuzul psiho-emoțional

Laura-Maria Cojocaru afirmă că și abuzul psiho-emoțional este la fel de des întâlnit, cu toate că este o modalitate mai subtilă de a stabili un dezechilibru de putere într-o relație. Acesta presupune: înjosiri și critici constante; control și monitorizare uneori prin folosirea tehnologiei (de exemplu, utilizarea programelor spion pentru verificarea și înregistrarea convorbirilor telefonice, acces la conturi de socializare, instalarea pe ascuns a unor camere în casă etc.); amenințări atât către victimă cât și către rudele și prietenii acesteia; distrugerea proprietăților/obiectelor victimei; victima nu este lăsată niciodată singură astfel încât să nu poată căuta sau cere ajutor”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Blocată în izolare cu un soț abuziv. Cum îi afectează pe copii violența domestică

Specialistul este de părere că micuții din familia respectivă sau care intră în contact cu respectivul cuplul (trăiesc în aceeași casă), cad victime la rândul lor formelor de abuz fizic (inclusiv sexual) și psiho-emoțional. Acest lucru poate să apară ca o manifestare directă asupra lor sau indirect prin lipsă de afecțiune, înțelegere, comunicare, empatie, inducându-le stări de  frică, nesiguranță, ducând la atacuri de panică, tentația de abandon școlar, depresie sau chiar gânduri de suicid.

Citește și: Petreci mai mult timp cu soțul tău. Cum să vă împăcați mai bine în condiții de izolare

Blocată în izolare cu un soț abuziv. Risc crescut în perioada de izolare

Violența domestică în perioada de criză Covid-19 poate fi mai greu de depistat, dar mai gravă. În această perioadă, centrele de criză, adăposturile, serviciile de asistență juridică și de protecție sunt mai reduse, diminuându-se astfel și mai mult accesul la, și așa insuficientele surse de ajutor la care ar fi putut apela persoanele abuzate. Victimele violenței domestice au la dispoziție o linie telefonică cu un număr unic de contact: 0800.500.333. Acest serviciu este asigurat 24 din 24 de ore, 7 zile din 7. Numărul este apelabil gratuit din orice rețea cu acoperire națională.

Blocată în izolare cu un soț abuziv. De ce e mai periculos

1. Victima este non-stop în prezența agresorului, fapt care face ca agresiunea să crească.
2. Riscul ca abuzul să devieze către lucruri grave (afectarea gravă a sănătății victimei sau chiar moartea) crește considerabil.
3. Se accentuează deteriorarea stărilor psiho-emoționale ale victimei.
4. Crește riscul ca agresiunea să se răsfrângă și asupra copilului/copiilor sau să se diversifice dacă este deja prezentă.

Blocată în izolare cu un soț abuziv. Ce resurse are victima?

Sfătuiesc eventualele victime să…

mențină activități care au ajutat în trecut la gestionarea situațiilor dificile.

țină mereu la îndemână (astfel încât partenerul să nu afle) informații despre liniile de asistență telefonică, asistența socială, protecția copiilor, cea mai apropiată secție de poliție și adăposturi sau servicii de suport disponibile.
se asigure că are sprijin din partea rudelor și a prietenilor de încredere (telefon, e-mail, sms-uri) care le pot acorda ajutor emoțional și practic (adăpost, mâncare, îngrijire pentru copiii lor).
…e
laboreze un plan de scăpare pentru ea și copii în cazul în care situația se agravează.
…ț
ină la îndemână (ascunse) documentele importante (buletine, certificate de naștere, certificate de proprietate, carnete de sănătate etc.), bani, câteva obiecte personale strict necesare pe care să le ia în caz că trebuie să plece de urgență, spune psihologul Laura-Maria Cojocaru.

Sursa foto:123rf.com