Făcută din boabe de arpacaș, și anume din grâu decorticat, și îndulcită cu miere, după rețeta tradițională, coliva este un dulce gustos și sănătos. Tuturor ne place când este gătită cu dichis, bine fiartă și aromată. Dar beneficiile colivei nu se opresc doar la gust și aromă. Ea reprezintă unul dintre cele mai vechi preparate sănătoase, păstrate aproape nealterat până în zilele noastre.
Scrierile religioase spun că oamenii au început să consume mai des colivă la sfatul Sfântului Teodor Tiron. Povestea spune că, în prima săptămână a Postului Mare, împăratul Iulian Apostatul (361 – 363) a vrut să își bată joc de creștini și le-a poruncit negustorilor din piețele Constantinopolului să stropească alimentele cu sângele jertfit idolilor. Sfântul Tiron i-a apărut în vis Arhiepiscopului Eudoxie și l-a sfătuit să-i învețe pe credincioși să mănânce în post numai grâu fiert, îndulcit cu miere, ca să nu cumpere bucatele spurcate de la piață.
Coliva și proprietățile ei miraculoase
Coliva a devenit de la începuturile creștinătății un aliment ritualic. Se pregătea simplu din grâu zdrobit pe piatră, fiert cu miere și nucă. Era o hrană completă pentru cei mai săraci și nevoiași care veneau să capete o mâncare caldă la biserică. Și se dădea de pomană la marile sărbători, când se pomeneau martirii și sfinții, precum și sufletele plecate din această lume.
Ca și azi, coliva era pusă mai întâi dinaintea crucilor și icoanelor și era sfințită. Cine gusta din colivă, trebuia să o mănânce pe stomacul gol, să bea o gură de vin și să se închine. Acest scurt ritual care avea loc în biserică era considerat un ritual de purificare, iar coliva avea pentru credincioșii din trecut proprietăți curative. Oamenii credeau că ea poate alunga durerile trupului și că îi ajuta pe copii să crească mari și viguroși.
Beneficiile colivei pentru sănătate
Credința din vechime nu era deloc departe de adevăr. Datorită celor trei ingrediente principale, boabele de grâu, mierea și nuca, acest desert ritualic este foarte sățios, sănătos și dietetic.
Grâul sau arpacașul cum i se mai spune grâului decorticat folosit la colivă, conține minerale și aminoacizi care combat anemia, durerile musculare, constipația și afecțiunile inimii. Este bogat în fibre și conține îndeosebi magneziu și fosfor, ceea ce contribuie la o foarte bună digestie și previne depunerea de grăsimi pe vasele de sânge, prevenind multe dintre afecțiunile cardiace frecvente precum aritmia și bradicardia, dar și hipertensiunea.
Mierea, un puternic energizant
În combinație cu grâul bine înmuiat și fiert, mierea este un adevărat balsam pentru sănătate. Se știe că este un aliment plin de vitalitate și energie, ea întărește sistemul imunitar și conține enzime benefice pentru toate procesele și funcțiile organismului, pe lângă vitaminele și mineralele binecunoscute.
Mierea stimulează digestia, echilibrează activitatea glandelor endocrine, are efect antibiotic împotriva bacteriilor și microbilor cu care luăm contact zilnic, este un bun pansament pentru stomacul iritat și are proprietăți inflamatorii.
Nucile susțin inima și stimulează creierul
Beneficiile nucilor sunt și ele la fel de bine cunoscute precum cele ale mierii. Sunt bogate în proteine sănătoase și grăsimi care ajută memoria și activitatea cerebrală. Stimulează inima, echilibrează producția de hormoni și ajută digestia. Datorită mineralelor și a iodului, nucile echilibrează ritmul cardiac și, pe de altă parte, ajută fertilitatea și mențin ochii sănătoși.
Cum se face coliva pe care trebuie să o pregătești pentru parastas