S-a demonstrat deja că vârsta înaintată a femeilor, care fac acum copii la 40 sau 45 de ani, este un pericol pentru sănătatea bebelușilor lor. Dar și bărbații de peste 40 de ani prezintă aceleași riscuri.

Un studiu, care a adunat timp de 10 ani date despre tații trecuți de 35 de ani, arată că bebelușii acestora au avut o greutate mai mică la naștere și mulți dintre ei au suferit de convulsii în primele săptămâni de viață.

De asemenea, vârsta înaintată a tatălui afectează și sănătatea mamei în timp ce este însărcinată. Au fost numeroase cazurile în care femeile însărcinate s-au îmbolnăvit de diabet în timpul sarcinii, partenerii lor având o medie de vârstă de 40 de ani.

”Nașterea unui copil sănătos este o treabă de echipă, iar vârsta tatălui contribuie la sănătatea copilului”, a declarat medicul urolog Michael Eisenberg.

Ce riscuri apar când tatăl este mai în vârstă

Sociologii și medicii care au participat la aceste studiu au adunat informațiile de la 40 de milioane de nașteri, timp de 10 ani. Ei post spune azi cu certitudine că bărbații de peste 40 de ani, chiar dacă sunt aparent sănătoși și potenți, transmit defecte genetice care afectează sănătatea copiilor lor.

Situația cea mai frecventă este greutatea scăzută la naștere, iar cei mai mulți bebeluși care s-au născut prematur și subdezvoltați aveau tați de peste 35 de ani. De asemenea, bărbații de peste 45 de ani prezintă un risc cu 15% mai mare de a concepe bebeluși care se nasc prematur. Când bărbații concep la vârste de peste 50 de ani, riscul de avea un bebeluș prematur se dublează.

Majoritatea bebelușilor născuți prematur prezintă probleme de sănătate care persistă în timp și, de cele mai multe ori, sunt greu de vindecat sau favorizează și apariția altor afecțiuni asociate.

sursa foto: 123rf.com