În mod curios, studiul sociologilor polonezi spune că pentru a crește un băiat, costurile unei familii sunt mult mai mari. Iar aici intervin tot felul de factori, de la resursele financiare, la cele emoționale, sociale și psihice. Se pare că familiile care au doar fiice și îndeosebi bărbații care au doar fiice nu se confruntă cu probleme la fel de mari și au o speranță de viață mai mare.

O fiică îți garantează o viață lungă!

Cercetătorii de la universitatea poloneză au adunat date despre 4.310 persoane, dintre care 2.163 de tați, indiferent de sexul copiilor lor. S-a constatat că numărul de copii pe care îl aveau bărbații respectivi nu are niciun efect asupra speranței lor de viață, în schimb bărbații care au crescut fete sunt mai longevivi.

Uimitor este faptul că cei care aveau două sau chiar trei fiice aveau șansa să trăiască mai mult, cu aproximativ 74 de săptămâni (1 an și 4 luni) mai mult pentru fiecare fiică.

Bineînțeles, rezultatele studiului au o anumită semnificație, dar nu pot fi aplicate oricărui bărbat. Cei care au probleme de sănătate, cei care lucrează în medii toxice, stresante și cei care se supun riscurilor frecvent nu pot fi luați în calcul.

Ce impact au copiii asupra speranței de viață a mamei

Același studiu polonez, publicat în Jurnalul american de Biologie Umană, susține că femeile care au mai mult de doi copii, indiferent că sunt băieți sau fete, au o medie de viață mai scăzută decât femeile care nu au deloc copii sau care au un singur copil.

Pe de altă parte, un studiu american sublinia că părinții care au un singur copil au o speranță de viață mai mare decât cuplurile care nu au deloc copii, în acest caz accentul fiind concentrat asupra socializării și susținerii emoționale.

foto: 123rf.com